Късмет е да вярваш, че си късметлия. Това е казал Тенеси Уилямс.

Британски иманяр откри съкровището на живота си и то не къде да е, а в задния двор на любимата си кръчма, съобщава Daily Mirror.

40-годишният Люк Махони има дългогодишен опит в използването на металотърсачи и дори поддържа свой собствен магазин за такива устройства в родния си град Линдзи, графство Съфолк.

Той обаче не може да повярва на очите си, когато изравя сребърни монети на стойност над 100 000 пунда (111 000 евро), датиращи от периода между XVI и XVII век.

Люк претърсва двора заедно с двама свои приятели, след като по-рано убеждава собствениците на заведението, че би могъл да открие нещо интересно. Съдържателят на кръчмата обядва със семейството си, когато Люк му се обажда с новината за находката.

"Той винаги се вълнува, когато открие нещо, дори да не е кой знае какво, така че в първия момент не се впечатлих особено. Той обаче продължи да звъни и настояваше да дойда и да видя монетите", разказва 26-годишният Чарли Бъкъл.

Поляната, на която е открито имането, наскоро е разорана, при което е счупено глиненото гърне, в което са съхранявани монетите. Те са заровени на около 60 сантиметра под земята.

Люк успява да събере над 1000 монети, като веднага съобщава това на местните власти. Най-старата е от епохата на кралица Елизабет I и е изсечена между 1573 и 1578 г. Има и доста екземпляри от 1641-1643 г., изсечени по времето на Чарлз I. 

Според историците съкровището най-вероятно е заровено от заможен местен земеделец, който е заминал да се бие в Гражданската война, продължила от 1642 до 1651 г.

Експертите смятат, че стойността на имането е не по-малка от 100 000 паунда. Тя обаче може да се повиши драстично, ако монетите са свързани с конкретно историческо събитие.

Люк признава, че няколко дни след като направил откритието, стоял денонощно на стража в близост до поляната, за да не се появят нелегални иманяри, които да приберат "плячката", пише profit.bg.

Той обаче не смята да спира дотук, а вече обмисля следващото си голямо откритие. По думите му всеки, който чувства, че притежава "малко от духа на Индиана Джоунс", трябва да опита тръпката от търсенето на съкровища.