Ако сте имали баба на село, знаете как протича процесът на правене на домашна лютеница. 

Първо се белят и мелят доматите. Чушките се пекат и се белят, режат се на парченца. Ако в лютеницата има моркови и патладжани, те също изискват предварителна подготовка. 

Следващ етап - всичко това отива в огромен съд, слага се на огън и започва да се бърка, докато свят ни се завие.

И въпреки това сме готови на тази жертва само за да се насладим на вкуса на домашната лютеничка. 

Само че, когато сме вкъщи, е невъзможно да направим такава лютеница...

Припомнете си нашите супер предложения за домашна лютеница. 

Е, не е точно така! Искаме да ви представим най-лесната, най-бързата и най-вкусната рецепта за лютеница, която да си направите в домашни условия.

Все още не сме ви казали най-хубавото в тази рецепта. Лютеничката се прави във фурната! Точно така - няма да се налага да висите с часове на котлона, нито да бъркате непрекъснато.

И това, ако не е прекрасно...

Наистина изобщо не преувеличаваме с хвалбите по тази рецепта. И го казваме от личен опит!

Това определено е най-мързеливата рецепта, която може да съществува. Най, ама най-лесната и супер вкусна!!!

Преминаваме към нужните продукти. Предварително искаме да уточним, че грамажите не са от толкова голямо значение. Дали ще намалите някои продукти и ще увеличите други, няма значение - направете я по свой вкус.

- 3 кг червени чушки (ако обичате зелени, сложете и такива)

- 2 кг домати

- 1 кг патладжан

- 600 г моркови

- 3 глави лук

- 1 глава чесън

Пак уточняваме - всички тези количества са ориентировъчни!

- 2/3 ч.ч. захар

- 1/3 ч.ч. оцет

- 1/3 ч.ч. червено вино

- 3 с.л. сол

- 1 и 1/4 ч.ч. олио

- 1 и 1/2 връзка магданоз

И идва ред на приготвянето на лютеничката. 

Ако прецените, можете да обелите доматите. Но всъщност изобщо не е задължително! Просто ги нарежете на едри парчета. 

Добре е да ги сложите да се отцедят, така ще съкратите значително времето за готвене. Но и да не го направите, лютеницата ще стане също толкова вкусна.

Патладжаните трябва да се посолят и отцедят заради горчилката в тях.

Чушките, морковите и доматите просто почистете и нарежете - НА ЕДРИ ПАРЧЕТА. Изобщо не си играйте да дребните, да режете на ситно или да смилате. 

Всички зеленчуци трябва да сложите в дълбока тава. Отгоре слагате подправките - оцета, захарта, олиото, виното и солта. 

Тавата покрийте с парче фолио. Но не уплътнявайте добре - целта е да се изпари водата от зеленчуците, така че уплътняването ще попречи. Просто сложете парче отгоре, за да не загарят зеленчуците.

Сложете във фурната на максимална температура и печете. Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от фурната ви. 

Целта е да се изпари всичката вода от тавата. 10-тина минути преди това, сложете и скилидките чесън. 

Когато прецените, че зеленчуците са останали само на мазнина, извадете тавата от фурната. С пасатор пасирайте лютеницата, като отново може да я направите според своя вкус - едро или дребно смляна.

За предпочитане е пасаторът ви да не е пластмасов - в противен случай има опасност да се разтопи от горещината. Ако разполагате с пластмасов, просто изчакайте лютеничката да изстине малко.

Сега е моментът да добавите и ситно нарязания магданоз. Ако пък не искате той да се усеща в лютеницата, сложете го преди да пасирате. 

Когато лютеницата е с желаната от вас консистенция, напълнете я в бурканчета, затворете и варете около 15-тина минути. След това извадете бурканчетата, обърнете ги и лютеничката е готова. 

От това количество ще напълните около 7-10 бурканчета в зависимост от големината на бурканите.

Това е най-лесната лютеница. Пробвайте и ще се уверите! А вкусът направо ще ви върне към детството и лютениците на баба.