"Български дух" е наречена новият сорт люта чушка. Тя е кръстоска между най-лютата чушка до 2013 година - "Тринидад моруга скорпион" и червена "Хабанеро", като до крайния резултат и стабилизирането на новия сорт са били нужни цели 6 години.

Сортът е създаден от бившия варненски моряк и настоящ собственик на уникалната у нас "Лютива ферма" Христо Родинов.

Резултатът е лъскава, червена и много люта българска чушка, която се произвежда в семейната база на фирмата във варненското село Страшимирово.

Христо, който е бивш моряк, е един от многобройните любители на лютото у нас. Събирал и отглеждал различни видове чушки от цял свят, докато накрая превърнал хобито си в семеен бизнес, който трайно го свалил на твърда земя. Започва с малка оранжерия в собствения си двор, като подготвя и търгува с разсад.

Постепенно дейността се разрастнала и превърнал малка стопанска постройка в двора в цех за производство на консерви от люти чушки. Сега семейството на Дарина и Христо Родинови отглежда над 150 вида люти чушки от 4 континента и предлага на пазара десетки видове сосове, трушии и люто сладко от своята продукция.

"От чисто любопитство се роди идеята да направя и нещо по-различно. В началото започнах да кръстосвам различни сортове, за да видя какво ще излезе. По този начин се създаде тази чушка, която ми отне 5-6 години труд", разказва Христо пред "Монитор".

"Българският дух" e към семейството люти чушки от Карибския регион. Когато разрежат новия сорт, мирише на цитрус, но пари като огън.

Следващата стъпка за Родинов е патентоването на новия сорт. Това ще е най-лютата българска чушка със сила от 100 000 до 500 000 сковила. За сравнение, най-разпространената наша люта чушка "Български морков", която има изключителни вкусови качества, е само 20 000 сковила.