Да видите и да заобичате куче, което се намира на три хиляди километра от вас. Да я излекувате и да я доведете от Сургут в Липецк. Възможно ли е? Прекрасната история е сподели от обществената организация Patrol, предава lipetskmedia.ru.

През ноември 2019 г. Игор Зарницки, който е командир на отряд, премина през сериозна селекция и отива на стаж, за да развие доброволчеството в автономната зона Ханти-Мансийск. Освен екскурзии до доброволчески организации, програмата включва и посещение на Центъра за помощ за бездомни животни в Угра.

Пристигнахме в приюта, разхождахме се, разгледахме загражденията и тогава голямо куче се появи при нас. Не беше от Центъра, помириса ме и се притисна към мен. Погалих я, потупах я и сякаш се разсеях от разговора с колегите. Но видях следи от кръв в снега, където кучето седеше. Оказа се, че тя е имала пролапс на матката. Беше страшна гледка и без намесата на лекарите щеше да умре", казва Игор.

Игор казва, че ако не е разстоянието, той ще вземе бедния четириног при себе си. Тогава се намесва председателят на Центъра Александра Нуриева. Тя обещава, че кучето ще бъде излекувано, стерилизирано, ваксинирано, ще му бъде предоставен паспорт и ще бъде изпратено в Липецк със самолет.

"Като цяло нямаше къде да си оттеглям обещанието и не беше необходимо. Влюбих се в това куче", казва Игор.

Три часа след съдбовната среща кучето е оперирано, всичко минава добре. Наричат я Марта. Оказва се кръстоска с овчарка. Кучето е на около две години. По време на рехабилитацията за нея се грижи доброволката Анастасия. Месец и половина Марта се подготвя за дългото пътуване. Първоначално е планирано да я изпратят със самолет от Сургут до Москва. В столицата доброволци на непълно работно време трябва да я посрещнат и да я изпратят с влак до Липецк. Но авиокомпанията в последния момент отказва транспорта, позовавайки се на големия размер на животното.

Тогава Анастасия започва да търси друг начин за транспортиране на Марта. Момичето намира мъж, който е специализиран в превоз на животни с кола. Шофьорът се оказва съименник на бъдещия собственик на Марта и се съгласява да закара кучето на три хиляди километра до Липецк. Пътуването отнема около четири дни. Пътят, както по-късно казва шофьорът, беше труден. Дори има и инцидент. Колата на Игор се плъзва и се забива в канавка. За щастие всичко се разминава само със счупена броня. Между другото, освен Марта, в колата имало още две овчарски кучета.

И така кучето най-накрая пристигна в Липецк. В новата къща на командира на Патрулната организация Игор Марта свикна буквално за ден. А днес, кучето вече се чувства като пълноправен член на семейството. Сега тя има кожена яка, етикет с име и спи на специален матрак за кучета.