Създанията, отговорни за многото случаи, в които е забелязано известното чудовище от Лох Нес, вероятно са огромни змиорки, смятат учени от Нова Зеландия, които опитали да изготвят каталог на всички живи видове в езерото, извличайки ДНК от водни проби.

След анализа на пробите учените са отхвърлили вероятността за наличието на огромни животни в езерото, които евентуално да са накарали хората да смятат, че са видели чудовище.

Не са открити доказателства за праисторическо морско влечуго на име плезиозавър или пък за големи риби, като есетра.

Присъстието на сомове или блуждаеща акула от Гренландия също е било изключено.

Целта на проучването не е била да се открие митичното чудовище Неси, а да се подобрят знанията относно това какви растения и животни живеят в Лох Нес.

Млади змиорки се появяват в шотландските реки и езера, след като мигрират на около 5000 км от Саргасово море близо до Бахамските острови, където животните се размножават и снасят яйцата си.

"Хората обожават мистерията, но ние използвахме науката, за да добавим нова глава в мистицизма около Лох Нес“, казва пред BBC професор Нийл Гемел, генетик в Университета на Отаго в Нова Зеландия.

"В нашите ДНК проби не можем да намерим никакви доказателства за подобно създание. Съжалявам, но въз основа на придобитите от нас данни, не мисля, че идеята за плезиозавъра е правдоподобна. Няма и ДНК от акули в езерото, нито пък от сомове. Не намираме доказателства и за наличието на есетра“.

В езерото има значителни количества ДНК от змиорки. Змиорките изобилстват в Лох Нес, като тяхно ДНК е открито почти на всяко място, откъдето са взети проби. Дали обаче са гигантски змиорки?

"Нашите данни не разкриват какви са техните размери, но съдейки по самото количество на материала, не можем да изключим вероятността в езерото да има гигантски змиорки. По тази причина не можем да изключим и вероятността това, което хората са видели и са мислели, че е чудовището от Лох Нес, всъщност да е гигантска змиорка", казват учените.

Чудовището от Лох Нес е един от най-старите и неподатливи на времето шотландски митове, датиращ отпреди 1500 години, пише profit.bg. Той вдъхновява написването на книги, заснемането на телевизионни предавания и филми и поддържа сериозна туристическа индустрия около езерото.

През 30-те години на миналия век The Inverness Courier отразява първия случай в модерната история, в който е забелязно чудовището Неси.

През 1933 г. кореспондентът на вестник Fort Augustus Алек Кембъл отразява историята на Алди Макей, която твърди, че със съпруга й видели „китоподобно създание“ във водите на езерото.

Редакторът на изданието по онова време Еван Барън предложил звярът да бъде описан като "чудовище" и така се слага началото на съвременната легенда за чудовището от Лох Нес.