Две проучвания, публикувани в Current Biology, съобщават, че хората започват да спят все по-редовно всяка вечер, след като страните налагат заповеди за блокиране, за да забавят разпространението на коронавируса. Но този сън може да не е с най-добро качество, установи едно от тези проучвания.

 В едно проучване изследователите сравняват моделите на спане на 139 студенти от Университета на Колорадо Боулдър преди и след блокирането. Графикът на съня на учениците стана по-редовен и по-добре се приведе в съответствие с естествения цикъл на сън-събуждане на тялото им, установи екипът.

 Тези студенти също имат повече сън като цяло. Преди блокирането, 84 процента от учениците съобщават, че получават седем часа на нощ или повече през седмицата – минималното количество, която Американската академия по медицина на съня препоръчва на възрастните за поддържане на здравето. След приключването на блокирането този брой се покачи до 92 процента.

 Отделно проучване на 435 души в Австрия, Швейцария и Германия установи, че хората там също споделят, че спят по-редовно и за по-дълги периоди. Този сън, обаче, може да е с по-ниско качество и да включва проблеми като трудно заспиване. Участниците съобщават за намаляване на психическото и физическото си здраве по време на блокирането на COVID-19, което е свързано с по-нискокачествен сън.

 Влошеният сън, въпреки прекарването на повече време в леглото, може да надвиши всички ползи от обичайния график на съня, твърдят авторите на това проучване. Но излизането навън на естествена слънчева светлина и упражненията могат да помогнат за подобряване на качеството на съня.