Зенитната установка ЗУ 23-2 е в производство от 1960 г. Както се подразбира от наименованието, съветското противосамолетно изделие е с две 23-милиметрови оръдия и има скорострелност от 2000 изстрела в минута. Може да се монтира стационарно, на ремарке или върху автомобилна платформа, съобщи btvnews. Приема се за относително лесно за обслужване и употреба оръжие, но все пак е любопитно, когато спусъкът му се натиска от вицепремиер, министър на отбраната и лидер на основен коалиционен партньор във властта.

Демонстрацията на Красимир Каракачанов на полигона край Марково засенчи държавния изпит на курсантите артилеристи, които всъщност бяха домакини на високия гост.

Каракачанов стреля с "Калашников" и зенитна установка СНИМКИ

Дали беше търсен ефект, или не, но военният министър (в неизменния си пустинен камуфлаж за подобни мероприятия) за пореден път привлече вниманието на анонимните зевзеци в социалните мрежи.

За щастие, Каракачанов не влиза напълно в стилистиката на „Рамбо 3“ и не прави опит да свали вертолет Ми-24. Не за друго, просто нашите ВВС така или иначе имат около 3 броя годни за полети...