Кафето е любима напитка на милиони, дори милиарди хора по света. Пием го сутрин за събуждаме, преди обяд за тонус, следобед – за енергия. Обичаме кафе, признаваме. Но всяко хубаво нещо си има и своите минуси. Дали е така и с кафето? Нека видим какви са ползите от него. 

То може да намали шансовете за развитие на рак и други заболявания

След откриването на кафееното растение, за което се твърди, че е с произход Етиопия, козевъд забелязал повишените енергийни нива на козите си, след като случайно консумирали непознатите плодове.

С годините науката постигна голям напредък в проучването на тези зрънца, а според изследванията, благодарение на антиоксидантите, всекидневната консумация на кафе значително намалява опасността от развитие на определени ракови заболявания.

Подобрява настроението

Съдържанието на кофеин в кафето е пряко свързано с дейността на мозъка, като проучванията показват, че то има положително влияние върху дейността му, включително по-висока бдителност, по-добра концентрация и подобрено настроение, споделя profit.bg.

Засилва паметта

Докато положителният ефект на кофеина върху бдителността, вниманието, концентрацията и настроението не е такава изненада, способността му да подобрява паметта се основава на сравнително ново проучване.

Според списание Nature Neuroscience, умереният прием на кофеин помага на паметта и оказва положително влияние върху производителността.

Помага за по-добри спортни постижения 

Както се оказва, спортистите могат да се възползват не само от умствените, но и от физически свойства на кафето. Кофеинът се свързва с подобрени физически показатели, особено при аеробни или силови упражнения.

Може да повиши нивата на холестерола (в зависимост от това как го приготвяте)

Ако холестеролът е нещо, което ви притеснява, помислете как приготвяте кафето. Ако използвате френска преса или предпочитате еспресо, може би трябва да го смените с филтър кафе, което не кара нивата на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL) в тялото да се покачват.

Причината за това е способността на филтъра да отделя кафето от неговите повишаващи холестерола масла, наречени терпени.