Дори и да лъжем убедително, тялото ни може лесно да ни издаде. И това обикновено е така, защото лъжците често игнорират езика на тялото и се фокусират върху думите и изражението на лицето. Психолозите смятат, че ключът за разкриването на лъжи се намира именно в езика на тялото. Ако насочим вниманието си към него, можем да хванем почти всеки, който си измисля. Представяме ви 7 лесни начина да разберете дали събеседникът ви е искрен с вас.

Говори накъсано
Едни от най-разпространените улики, свързани с лъжата, са паузите в говоренето и накъсаните изречения. Така човекът печели време, докато измисли какво да каже.

Неестествени емоции
Обикновено истинските емоции траят не повече от 5 секунди. Ако някой изрази емоция за по-дълго, най-вероятно лъже, споделя dama.bg.



Несъответствие между думи и емоции

Учените откриха, че емоциите винаги са първи и предшестват думите. Ако човек първо каже "ядосан съм" и след това на лицето му се появи гневно изражение, значи лъже.

Несъответствие в мимиките

Истинските емоции не се имитират лесно, тъй като променят цялото лице. Например, ако човек се усмихне, се променят устните, бръчиците, очите. Ако се променят само устните, значи не е искрен.

Заучена история
Докато за някои хора е просто трудно да изразят мислите си с думи, повторението може да е сигнал, че някой лъже.



Отговаря със същите думи от въпроса
Ако човек използва същите думи, които се намират във въпроса, той не се чувства достатъчно спокоен и се опитва да се придържа към казаното, тъй като се страхува да не каже твърде много или да разкрие нещо друго.

Крие лицето или устата си с ръка

Един от най-лесните начина за откриване на лъжец е, ако той покрива лицето или устата. Така се чувства по-сигурен, когато си измисля.