Грета Тунберг бе обявена за „Личност на годината 2019“ от списание "Tайм"! Младата активистка „успя да превърне безпокойството за състоянието на планетата в световно движение, призоваващо за глобална промяна”, мотивират своето решение от изданието.

Тази година 16-годишната шведка спечели слава със смелото си обръщение „Как смеете?“ към световните лидери по въпроса за изменението на климата. 

Тя е успяла да убеди лидери – от кметове на мегаполиси до президенти- за нуждата от действия във връзка с климатичните промени  и се превърна в морален стожер и „бойна тръба” на тези, които искат да действат, и засрами тези, които не искат, отбелязва „Тайм”.

Активистката придоби популярност, след като започна самостоятелни протести срещу глобалните климатични промени, прераснали в световен феномен. Тунберг събра милиони последователи по света, като взе участие в няколко мащабни демонстрации. 

Престижната класация за „Личност на годината” на списание „Тайм” съществува от 1927 г. В нея се определя личността, която е оказала най-голямо влияние върху света през изминалите 12 месеца.

Някои от изборите на списанието в класацията са предизивквали много полемики. Такъв е случаят с Адолф Хитлер, който е обявен за „Личност на годината за 1938”.