"Супер бяла" боя, която отразява 95,5 процента от слънчевата светлина, охлажда толкова добре, че някой ден може да замени климатиците, ако се използва за боядисване на сгради.

Новата акрилна боя е разработена от специалисти от университета Пардю, щата Индиана, които използвали калциев карбонат.

Боята запазва повърхностите, върху които е нанесена, доста по-хладни в сравнение с околните температури и през деня, и през нощта. Продуктът е създаден с калциев карбонат, за да се намали количеството ултравиолетова светлина, която абсорбира, вместо да се използват традиционните частици от титанов двуокис, съобщи "Дейли мейл".

Новият продукт е дело на преподавателя по машинно инженерство в университета "Пардю" Шълин Руан и екипа му. По време на изпитанията новата акрилна боя е останал с десет градуса по Целзий под атмосферната температура през нощта и поне с 1,7 на сто под температурата по време на слънчевия пик през деня.

Супер бялата боя с калциев карбонат дава по-добри резултати при отблъскването на светлината от други съществуващи бои на пазара при тестовете, се посочва в публикация за продукта в сп. "Сел рипортс физикал сайънс". Други отблъскващи светлината бои отразяват между 80 и 90 на сто от видимата светлина, пише "Дарик".

"Тази боя може да се използва в борбата с климатичните промени, тъй като отблъсква слънчевата светлина и разпръсква топлината", казва Руан.