Експерт по интензивно лечение показа колко точно е заразен новият коронавирус и защо хората по цял свят се призовават да се самоизолират.

Човек с обикновения грип средно ще го предаде на 1.4 души, каза в неделя проф. Хю Монтгомъри пред телeвизионния Канал 4, цитиран от infostock.bg. Но коронавирусът е три пъти по-заразен от грипа. Така че, ако един човек с коронавируса го прехвърли на трима души, а тези трима преминават върху още трима души, за десет цикъла ще има 59 000 инфекции, каза той.

"Ако сте достатъчно безотговорни, за да мислите, че нямате нищо против, ако се разболеете от грип, не забравяйте, че не става въпрос за вас, а за всички останали", каза Монтгомъри.

"Този коронавирус е много, много по-инфекциозен, така че всеки човек го предава на трима. Сега това не звучи като голяма разлика, но ако всеки от тези трима го предаде на други трима и това се случи 10 пъти, то ще сте отговорни за заразяването на 59 000 души", пише Монтгомъри.

Ето и какво написа инфекционистът в социалната мрежа Twitter:

"Ако сте достатъчно безотговорни, за да мислите, че нямате нищо против, ако хванете грип, не забравяйте, че не става въпрос за вас - а за всички останали."

Именно поради тази висока заразност, правителствата на страни като България, Китай, Южна Корея, Франция, Италия, САЩ и Испания казаха на хората да се самоизолират, за да спрат коронавируса и неговото бързо разпространение.

Тедрос Адханом Гебрейес, генерален директор на Световната здравна организация, по-рано предупреди, че е неразумно да се сравняват вируса и грипа по отношение на въздействието му върху обществото.

"Този вирус не е ТОРС, не е MERS и не е грип. Това е уникален вирус с уникални характеристики", каза той.

Грипът и COVID-19 обаче имат някои подобни симптоми, като възпалено гърло, умора и суха кашлица. Хората със COVID-19 обаче обикновено нямат хрема и не кихат много.

Способността на коронавируса да се разпространява бързо беше наблюдавана в Южна Корея със случая на "Пациент 31". В средата на февруари 61-годишна жена в Тегу, сега известна като "Пациент 31", се смята за отговорна за причиняването на 70 от 104 инфекции в Южна Корея след участие в църковни събития, предаде Ройтерс, като се позовава на корейските центрове за болести Контрол и превенция (KCDC).

В момента Южна Корея има повече от 8900 случаи и 111 смъртни случая, но разпространението на вируса е значително забавено чрез строги мерки за изолация.