Изпитвате ли тревога, че е вероятно да останете без пари? Тези съвети ще ви помогнат да превъзмогнете усещането за несигурност от миналото и да прекъснете порочния кръг.

Като се има предвид колко хора у нас живеят от заплата до заплата, няма да излъжем, ако кажем, че част от тях изпитват страх от оставането без пари. Ако сте израснали в семейство с финансови проблеми, възможно е да сте развили неблагоприятна нагласа към парите и различни тревоги, свързани с тях.

Изпитвате ли тревога, когато давате пари за храна? Или пък несигурността ви се отключва, когато става дума за кариера? За мнозина тревогата расте, когато се опитват да си осигурят точните дрехи, обувки и визия.

Независимо за какво става дума, финансовите тревоги не са приятни. Страхът обаче печели, ако не го признаваме. Когато застанете лице в лице с него, можете да коригирате вредните практики и да изкорените тревожните си мисли. Ето няколко начина да продължете напред.

Ако изпитвате тревога, когато става дума за храна

Ако сте израснали, преглеждайки внимателно менюто в ресторанта, търсейки най-евтините предложения, вероятно знаете, че сандвичите са по-евтини от салатите и основните ястия. Днес обаче разполагате с достатъчно пари, за да изберете каквото желаете от менюто. Въпреки това не го правите. Кой е правилният ход?

Не е задължително да си поръчате най-скъпото ястие в ресторанта. Ако обаче установите, че винаги си купувате най-евтините предложения в менюто, то определено имате тревоги относно храната и парите.

Разбира се, че пазаруването и готвенето у дома ще ви спестят пари. Сега обаче сте в ресторант. Значи сте решили да си позволите този разход.

Тревогите относно храната не засягат само цената й. Понякога те се отразява върху количеството, което консумирате. В детството ви може храната на трапезата да е била разделяна строго. На по-късен етап от живота ви, когато финансовите проблеми са зад гърба ви, този факт може да провокира проблем, като преяждане, казва психотерапевтът Летиция Адорно.

В този случай тя препоръчва да се презастраховаме. Т.е. да купувате храна в изобилие и да се запасявате, прибирайки я по шкафовете. Така създавате фонд за спешни случаи, но не преяждате.

Ако се тревожите относно работата…

Ако семейството ви не е имало сигурен източник на приходи, когато сте били малки, вероятно имате тревоги в кариерен план. Тревожите се, че можете да загубите работата си.

Например, започвайки работа, ви обзема усещането, че не принадлежите на това място и че можете да го в същата секунда. За да успокоите нервите си, използвайте тревогата – буквално! Започнете почасова работа. Така ще знаете, че имате два източника на доходи.

Ако страдате от неувереност …

Много възрастни, които са израснали в бедно семейство, се усещат „родени не под щастлива звезда“. Те често мислят негативно по отношение на шансовете за успех, пише profit.bg.

Не попадайте в този капан. Заслужавате да бъдете успели, колкото и останалите. Ако не ни вярвате, тогава проучете повече историята на Опра. Прочетете мемоарите й. Те ще ви помогнат да превъзмогнете тревожността си по отношение на парите.


Ако се тревожите за външния си вид

Много хора, които като деца не са могли да си позволят нови дрехи и аксесоари, порастват с усещането, че изглеждат бедни. Когато не сме уверени в добрата си визия, усещаме натиск да компенсираме усещането, но минаваме границата на оптималното.

Ако имате проблем с харченето на пари, предлагаме ви да се консултирате с терапевт. Той ще ви помогне да осъзнаете своите емоции и да започнете да контролирате навиците си на харчене.