Американецът Мортън Джаблин си купува билет за круизен кораб през 2007 г. и обратно на очакванията на близките си, че ще се върне след няколко месеца, продължава да обикаля света до днес, вече 13 години! Сега той е на 84 и не спира да се радва на живота в рая, който е открил.

Възрастният мъж се решава на околосветско пътуване след като се пенсионира и минава година от смъртта на съпругата му. Децата му вече са големи и той остава сам в голямата къща. 

Пенсията му е добра, има и собствен бизнес – производство на дискове, така че може да си позволи луксозното пътуване. Вниманието му привлича брошура на лайнера Seven Seas Navigator. Корабът предлага ресторанти, барове, кина, спортни зали, басейни, казино, библиотека, плюс 250-членен екипаж, който се грижи за удобствата и развлеченията на пасажерите.

Джаблин изчислява, че месечният му престой на круизния кораб в първа класа ще струва по-евтино, отколкото животът му в добър старчески дом, каквато е перспективата пред него. Освен това ще има кой да го обслужва и непрекъснато ще среща интересни хора. И решава – продава бизнеса и къщата си, слага парите на депозит и с лихвите се отдава на удоволствието. Дори няма желание да слиза на брега, а екипажът бързо свиква с необичайния турист и вече го приема като роднина. От компанията оператор му правят 50 процента отстъпка, защото го смятат за талисман на кораба.

Мортън има запазена маса в ресторанта, готвачите знаят кои са любимите му ястия. Често си правят компания с капитана. Не обича нощните заведения, но пък с удоволствие ходи на кино. Семейството му е приело неговото решение. От време на време пътуват до порт Маями, където спира лайнерът, за да се видят, пише Труд.

Джаблин твърди, че не съжалява за начина на живот, който е избрал. Напротив, смята, че това е най-доброто, което е направил за себе си, след като десетилетия наред се е трудил усърдно.