Стюардеси, медицински сестри, учители, служители в ресторанти и всички други хора, които са обслужващ персонал, се налага да се усмихват, тъй като професията им го изисква.

На каква цена? Според изследване, публикувано в специализираното издание Journal of Occupational Health Psychology, цитирано от ScinceDaily, цената е консумация на повече алкохол след работа. Според учените служителите, които са принудени да се усмихват и да изглеждат щастливи пред клиентите, рискуват да се пропият.

Усмихването не е изтощително упражнение, но тези служители се налага да крият своите негативни емоции от другите хора, да игнорират гнева и раздразнението. Преструването и потискането на емоциите е свързано с консумацията на алкохол повече, отколкото натрупването на стрес или пък негативното настроение, казва Алиша Грандли, професор по психология, цитирана от profit.bg.

Усмихването като част от работата звучи доста позитивно, но в края на деня човек е изразходван, допълва тя. Не можете да си представите усилията, които се изискват от стюардесите и служителите в ресторанта, за да поддържат своя приветлив и свеж вид, докато паралелно се борят с невъзможните изисквания на някои клиенти.

Призив към всички, на които не им се налага да носят усмивката си на работното място: не забравяйте, че не всеки, който се усмихва, се чувства добре.