Блуждаенето в социалните мрежи, онлайн магазини и информационно-развлекателни сайтове в работно време помага на служителите да се справят със стреса, настояват американски учени.

Терминът киберлофтинг за първи път се появява през 2002 г., благодарение на изследователи от Националния университет на Сингапур и позволи за кратко да се установи зависимостта на офис служителите от безцелното сърфиране в интернет.

Изданието Fast Company напомня, че в самото начало повечето изследвания на феномена киберлофтинг били фокусирани върху начини да се преустанови неприемливото поведение на служителите чрез различни ограничения и спиране на достъпа до социалните мрежи.

Смяташе се, че безцелното блуждаене губи минимум по два часа от работния ден и се отразява негативно върху продуктивността. Последни данни показват, че киберлофтингът, като цяло, оказва положително влияние върху служителите.

Периодичното проверяване на социалните мрежи е свързано с по-високо ниво на въвлеченост в работния процес. Тъй като служителите влизат често в социалните мрежи, вследствие на скуката или неопределени ситуации, това ги спасява от излишен стрес.

За да потвърдят теорията си, учените събират 258 доброволци-студенти, които работели по 20 часа седмично. Предложили им да попълнят онлайн анкета.

Доброволците споделили как разпределят времето си в службата и кога сърфирали в интернет, посочили нивото си на удовлетвореност от своята работа и отношението на началството към тях.

Било установено, че участниците в изследването, които съобщавали за негативна обстановка в службата, били недоволни от работата си и планирали да я напуснат. Именно тези доброволци по-често се отдавали на сърфиране в интернет, което им помагало да се отвлекат от неприятните ситуации и ги тормозела мисълта за напускане.

Киберлофтингът действа като спирачка за готовите да напуснат работа и им помага да се справят със стреса, отбелязват изследователите. Според тях той води и до по-висока продуктивност, пише profit.bg. Този извод е в хармония с резултатите от друго изследване, потвърждаващо ползите от кратките почивки.