Хиромантията е наука, която изследва връзката между линиите и знаците върху човешките ръце и личността в нейното физическо, психическо, емоционално състояние, както и със съдбата и като цяло. Най-ранните източници за тая наука датират от около 2000г пр.н.е. в Индийска литература от Ведическия период. От тогава до сега тя се развива , като днешните психиатри и генетици използват анализа на ръцете при диагностициране на различни физически и умствени заболявания.

Приема се, че лявата ръка е индикатор на заложбите у човека по рождение, докато дясната отразява състоянието в момента и разкрива бъдещето. Основно правило в хиромантията е, че съдбата, разкрита чрез ръцете не е фиксирана и предопределена – линиите се променят и добрите или лошите знаци се появяват и изчезват. Общата класификация на ръцете е четири типа, съответстващи на четирите елемента в астрологията – Огън, Вода, Земя, Въздух.

1.Интуитивна ръка – дълга длан с къси пръсти Свързва се с елемента Огън и дава импулсивност, енергичност, индивидуалистичност.

2.Чувствителна ръка – дълга длан с дълги пръсти Дава емоционалност,променливост в настроенията, мечтателност и непоследователност, като се свързва с елемента Вода.

3.Практична ръка – квадратна длан с къси пръсти Свързва се с елемента Земя и дава честност, трудолюбие, практичност.

4.Интелектуална ръка – квадратна длан с дълги пръсти

Свързва се с елемента въздух и дава рационален ум, вкус към ред и дисциплина, добросъвестност и отговорност. Най-често ръцете са комбинация от два типа, съответстващи на елемените на Слънчевия и Асцендентния знак.

Според формата на ноктите ръцете биват с : -къси нокти - логични, последователни, подредени хора -широки, дълги, закръглени нокти - принадлежат на хора с ясно, категорично мнение по различни въпроси и с принципни оценки. -дълги, бадемообразни нокти – на замечтани, живеещи в собствен свят хора -къси нокти, по-широки, отколкото дълги – принадлежат на критични, темпераментни личности -големи, квадратни нокти- на студени и егоистични хора -малки, клинообразни нокти – на прекалено чувствителни и емоционални личности

Според цвета на ноктите ръцете биват: -бял – студени, самоуверени хора -бледорозови – топли и дружелюбни личности -червени – буйни и темпераментни -сиви – влошено здравословно състояние

Според групирането на пръстите, като нивото на средния пръст е определящо: -равна група пръсти – рядко срещана – принадлежи на уравновесени, положителни личности, които добре се справят в живота -ниско поставен показалец- срамежливи хора, които вътрешно се чувстват над другите -ниско поставен безименен пръст- на хора, объркани в професията, занимаваще се с дела, различни от склонностите и възможностите -ниско поставен малък пръст /кутре/ -нищо не се постига даром и животът е борба