Хоум офисът е ежедневие за все повече служители. Пандемията изкара на преден план, този начин на работа, за сметка на традиционната офис среда. За много работещи това носи значителни позитиви, но съществуват и някои минуси.

От размиването на границата между работа и почивка до намаляване на социалните контакти. В статията ще откриете шест трика, които да направят новия Ви начин на работа по-приятен.

Пуснете светлината

Слънчевата светлина е от основно значение за вашето психично здраве. Тя задейства мозъка да отделя хормона серотонин. Помага на хората да се чувстват спокойни и фокусирани, повишава настроението им и намалява безпокойството, пише Дарик.

Изключете шума

Различни части на мозъка ви постоянно се опитват да разпознаят различни шумове и промени в звуците, а това може да ви разконцентрира, когато се опитвате да работите. Затворете прозореца, вратата също, опитайте се да изолирате шумовете, доколкото можете.

Подредете

Проучванията са установили, че бъркотията може да повиши нивото на кортизол, хормон на стреса. В малки дози хаосът у дома не е проблем, но сега използваме дома и за офис и разхвърляната стая действа разсейващо.

Станете и се раздвижете

Ако не сте в офиса, няма да идете до автобусната спирка, няма да изкачвате стъпала, няма да вървите из коридорите на сградата. Пропускате физическа активност, която може да ви помогне да поддържате психическа и физическа форма. Упражненията са естествено средство против тревожност, облекчаване на стреса, повишаване на физическата и психическата енергия. Правете си почивки и се разхождайте.

Внесете природата

Има много твърдения за ползите от контакта с природния свят: намаляване на кръвното налягане, безпокойство, стрес, a същевременно се подобряват вниманието, паметта и сънят. Внасянето на растения и други природни обекти и изображения в работното ви пространство в дома може да окаже значително въздействие.

Социален контакт, не само онлайн

Повече от нас получават по-голямата част – може би 80 или 90% – от социалния ни контакт, като са на работа. Излезте по обяд и вечер – срещнете се с приятели, семейство и съседи – хора, с които се чувствате свързани