Времето, когато си взимаме душ, обикновено зависи от нашите лични предпочитания, но изследвания са показали, че къпането сутрин или вечер има общо с това какви сме и как ни действа водата. Разберете кога е най-добре да се къпете спрямо желанията си.

Сутрешни: 

1. Трудно се събуждате сутрин

Сутрешните душове обикновено ви помагат да се събудите. Експерти по съня отбелязват, че ви действа като аларма и по този начин ви ободрява. Нощните душове от друга страна ще ви държат по-дълго време будни, което е проблем, ако страдате от инсомния.

2. Тренирате сутрин

Ако тренирате сутрин, което фитнес треньорите препоръчват, трябва след това да се изкъпете. Вие сте човек, който има нужда от допълнително раздвижване сутрин, за да се почувствате тонизирани, а душът след това допълва това.

3. Трябва да бъдете креативни на работа

Сутрешният душ е перфектното време, ако искате да стимулирате креативността си. Шели Карсон от университета Харвард казва, че това психолозите наричат "инкубационен период" - времето, когато ви щраква лампичката. Тя казва, че сутрешният душ позволява на хората по-лесно да влязат в този "инкубационен период".

4. Имате нужда от медитация

Сутрешният душ ви предлага спокойно време, когато може да медитирате или да се молите. Дори има цяла глобална мрежа, основана, за да окуражава хората да се молят, докато се къпят сутрин.

Вечерни: 

1. Имате проблеми със заспиването

Специалистите по сън казват, че прекарваме почти 1/3 от целия си живот, спейки, което разбираемо се случва в леглото. За някой хора вечерният душ е най-доброто решение срещу инсомния, тъй като ги успокоява и подготвя цялото им тяло за сън. Освен това, когато се къпете вечер, ще сте по-чисти, което означава, че по-рядко ще трябва да сменяте чаршафите.

2. Искате по-хубава кожа

Ако имате кожен проблем като екзема, топлият вечерен душ, който е последван от нанасянето на лосион е идеално решение да се почувствате по-добре. Докато горещият душ успокоява тялото, той много бързо изсушава кожата. Затова използвайте хладка вода и не се къпете повече от 5 минути.

3. Искате да се отървете от алергиите

Ако страдате от алергии, е най-добре да се къпете вечер и да измиете невидимите алергени от косата и кожата си с топла вода. Пулмологът Паул Енрайт препоръчва също да направите прочистване на носа със солена вода под душа преди лягане, за да облекчите алергията.