Човечеството отдавна добива диаманти, но изваден наскоро от земните недра скъпоценен камък може би е първият по рода си.

Самият диамант е кух, а вътре в него има друг диамант, който се движи свободно.

Камъкът е открит в руска мина в Сибир и носи името "Диамантът матрьошка".

Несъвършенствата в диамантите са изключително често срещани. Всъщност повечето диаманти имат някакъв вид несъвършенство или частица минерал вътре в себе си, пише sciencealert.com.

Според руската АЛРОСА, която е най-големият производител на необработени диаманти в света, диамант в диамант може би се открива за първи път.

Диамантът матрьошка не е голям – едва 0.62 карата (0.124 грама), с максимални размери 4.8 x 4.9 x 2.8 милиметра.

Вътрешният диамант е дори още по-малък - 0.02 карата (0.004 грама), с размери от едва 1.9 x 2.1 x 0.6 милиметра.

"Най-интересното нещо за нас беше да разберем как се е формирала празнината между вътрешния и външния диамант," казва Олег Ковалчул от АЛРОСА. Учените имат няколко идеи, които включват процеси, които вероятно са протекли в земната мантия.

Според една от техните хипотези "вследствие на супер бърз растеж вътре в диаманта се е образувал слой порест поликристален материал, който впоследствие е бил разложен от по-агресивни процеси в земната мантия.

Поради наличието на разложения слой, единият диамант е започнал да се движи свободно в другия, точно като кукла матрьошка."

Смята се също така, че диамантът може да е на над 800 милиона години, въпреки че това предстои да бъде проверено, пише profit.bg.

Тъй като находката е изключителна рядка, от компанията все още не са определили стойността й.

"Доколкото ни е известно, в историята на световния добив на диаманти няма такъв камък," казва Ковалчук.

"Това е наистина уникално творение на природата, най-вече защото тя ненавижда вакуума. В случаи като този минералите обикновено биват заменени от други минерали, без да се формира кухина."

Снимки: АЛРОСА