Сега е най-прекрасното време от годината - освен ако не сте на диета и не сте си задали невъзможни стандарти за хранене по време на празниците. Няма нищо лошо в това да следваме подхода „всичко в умерени количества“ на масата за вечеря.

Проблемът е, ако налагаме други „правила“ около празниците, които, всъщност, могат да попречат, а не да помогнат на цялостното ни здраве. Например – „Ще тренирам допълнително, за да заслужа празничната храна“ или „Искам да се храня „чисто“ този път, така че ще пропусна баницата.“

Както и да е, ако се вманиачавате, че ще напълнеете по време на празниците, вероятно това са излишни притеснения. Изследванията показват, че наддаването на тегло в празничните дни не е изключено, но съвсем малко – от половин до 1.5 -2 кг, които лесно може да свалите, когато се върнете към стария си начин на хранене.

По-лошото е, че демонизирането на храната по празниците (или по всяко друго време) може да има отрицателен ефект върху вашето психично здраве.

Ето кои са някои от най-често срещаните "правила" за строга диета, които хората си налагат по време на празниците и които могат да бъдат по-вредни, отколкото здравословни и които диетолозите и експерти съветват да забравите.

Пропускате хранене или лека закуска преди празнично парти, за да „имате място“.

Не ядете нищо по цял ден в очакване на празничната вечеря. Не обръщате внимание на къркорещия стомах, а мислите само за ястията, които ще консумирате след няколко часа. Истината е, че тялото ви трябва да бъде хранено и енергизирано през целия ден, а пропускането на хранене или лека закуска може да ви накара да се нахвърлите върху храната неистово.

Тренирате усилено, за да си „заслужите“ празнична храна или лакомства. Предложението, че трябва да „заслужим” храната си, се корени изцяло в културата ни на хранене. Една голяма чиния с храна не е награда за „добро“ поведение във фитнеса - това е просто чиния с храна.

Това правило често се използва като форма на мотивация за занимания по фитнес. Резултатът е, че може да причини само вреди и да изиграе роля за развитие на хранителни разстройства. (При нарушено хранене човек често е зает с прекомерни упражнения като начин да „изгори“ калориите .)

Обещавате си, че след Нова година започвате диета, за да си позволите повече храни сега. Когато сте фиксирани върху диетата си, може да станете жертва на мисленето сега или никога: „Ще изям всичките си любими ястия сега – картофки, двойна порция плънка, шоколадова торта, а след Нова година започвам диета“.

Понякога мисли като тази карат хората да пренебрегват естественото си желание и признаци за глад и ситост.  Защо да не можем да ядем любимите си храни през цялата година? Всичко, което трябва да правим, е да внимаваме с количеството и да уважаваме тялото си.

Този тип мислене „всичко или нищо“ няма да доведе до нищо хубаво, а само до преяждане и гладуване, което в един момент ще се превърне в начин на живот.

Ограничавате се от напитки с калории. Много диети забраняват консумацията на калорични или сладки напитки и вместо това ни насърчават да се придържаме към вода, диетични питиета, кафе или чай.

Това може да е устойчива цел през останалото време, но пък може да ви изключи от много от социални дейности и забавления по празниците. Няма какво да стане, ако изпиете чаша коктейл, топла кафе напитка със сметана или богато на вкус тиквено лате.

Не забравяйте, че празниците са времето да се забавляваме и да сме щастливи. Освен това сега си позволяваме ястия, които приготвяме само сега, затова не си заслужава да се лишаваме от тях.

И нека да се замислим, какво е за вас „здравословно срещу нездравословно“? Ако замяната на съставките за „здравословната“ версия означава по-малко удовлетворение, удоволствие, връзка със спомените или вашата култура ... наистина ли ще бъде здравословно за вас?

Как да се насладите на празничните храни?

Ако целта ви е да се храните разумно, опитайте интуитивно ядене, съветва profit.bg. Това означава да се вслушвате в тялото си и си разрешите да ядете това, което искате. Разчитайте на вътрешния си сигнал за глад и ситост. И не забравяйте, че и утре е ден и ще имате възможност да опитате нови и любими храни.