25-годишна бутилка коняк - една от само трите по рода си, все още съществува - продадена за 118 850 лири (131 990 евро) на онлайн търг в четвъртък.

Бутилката с кехлибарен еликсир е произведена през 1762 г. от Maison Gauthier във Франция и е най-старата реколта коняк, продаван някога на търг.

До ден днешен оцеляват само три такива бутилки от реколта от 1762 г. с оригиналните етикети. Току-що продадената бутилка е известна като "Grand Frere" или "Big Brother" на триото, тъй като е най-голямата.

В момента в музея на Готие се помещава "Малката сестра", докато "Малкият брат" беше продаден на търг в Ню Йорк през 2014 година.

Триото има забележителна история. Произведена в същата година, когато Великобритания влезе в Седемгодишната война срещу Испания, а Неапол и Катрин Велики станаха императрица на Русия, тя се държи от същото семейство от края на 19 век.

Според сегашния бивш собственик на бутилката, неговите прабаби и дядовци са приели сирак на име Алфонс, който напуска през 1870 г., за да работи в региона на Коняк. Той се върна в дома на осиновителите си 10 години по-късно с количка, заредена с конякови бутилки.

Смята се, че Алфонс е напуснал региона на Коняк, след като лозите са били унищожени от кризата с филоксерата, която осакатява производителите на вино и ракия по това време и че бутилката му е дадена вместо заплата.

Алфонс е изпратен на война през 1914 г. и никога не се връща, но семейството му внимателно съхранява съкровището си в избите им.

"Gauthier 1762 е известен и почитан в целия свят като коняк, който надхвърля света на събирането на духове", казва в изявление Джони Фоул, специалистът на Sotheby's Spirits.

"Тази бутилка представлява не само пример за пред-филоксера лозарство, но и за ранно узряване на бъчви от зората на производството на Готие и дори предхожда френската революция. Тази бутилка съдържа не само превъзходно питие, но и историята на коняка", добави той.

Бутилката беше оценена на между 80 000 - 160 000 британски лири (88 800 - 177 600 евро).