Може и да не знаете, даже да се учудвате, но днес, 5 ноември, е Световният ден на мъжете! Ще избегнем сълзливо-сантименталните поздравления, така присъщи за Деня на жената, защото все пак става дума за мъжете, нали?

Всъщност мъжете са с 57 милиона повече от жените на Земята по данни на световната статистика от 2010 г., така че се предполага, че на този ден би трябвало празненствата да са мощни. Истината обаче е друга - празникът някак си е раздвоен и в медиите даже цари пълно объркване заради факта, че в някои държави Денят на мъжа се чества на 19 ноември. 

Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. През 2000 г., пак по идея на Горбачов, е създаден и приз - копие на "Мислителят" на Роден, който е бил даван на доказали се мъже в няколко сфери на живота - икономика, бизнес, политика, изкуство и пр. Наградата обаче спира да бъде раздавана само няколко години по-късно - през 2006 г.

За първи път и България се присъединява към страните, в които се отбелязва Световният ден на мъжете, през 2011-а.

Ето няколко любопитни факта за мъжете:

В дадена популация се раждат повече мъже – 51% срещу 49% за жените, но към 20-та година на връстниците, мъжете се изравняват с жените.

След голяма война се раждат повече момчета. И днес не е обяснено от учените как външни обстоятелства влияят на генетичните механизми за определяне пола на ембриона.

Честит празник, мъже! И... умната!