Нов роторен багер от типа КWK 400 L, тежащ 476 тона, потегли със скорост от 8 м/минута към бъдещето си работно място в източномаришкия рудник "Трояново – север".

До седмица за там ще потегли и вторият багер от типа KWK 2000 с двойно по-голямо тегло, който ще замени три от досегашните машини през следващата година, съобщи "Монитор".

Багерите са на обща стойност 25 848 663 евро, като половината от средствата идват от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез фонд "Козлодуй", а останалите са от собствените приходи на държавното "Мини Марица изток" ЕАД-Раднево.

Стартът на проекта за обновяване на тежката минна механизация е бил даден преди 3 години, две години е продължило проектирането, доставката на частите и монтажа им от полско-българския консорциум "FAMUR-Българска енергетика". Първата машина е с производителност от 1200 куб в /час, а втората е с 4 500 куб м /час. Управлението им се осъществява от екипажи с по 3 и 5 специалисти.

Пускът на две такива нови машини едновременно се случва за пръв път през последните 3 десетилетия, коментира изпълнителният директор на минното дружество Андон Андонов.

Приветствия към монтажниците и миньорите пък отправиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам. изпълнителният директор на ЕБВР Валентин Шайдер. По думите на министър Петкова двата нови багера ще повишат чувствително производителността в открития въгледобив. Тя увери, че и за в бъдеще ще продължим да разчитаме на конвенционалната енергетика. Това е записано и в интегрирания план, който предстои до края на годината да бъде внесен в ЕК.

Според ръководителя на международния консорциум Николай Райчев 60 на сто от металните конструкции са българско производство, електрониката и двигателите са снабдени с тройни защити, очакванията са конструкциите да не бъдат подменяни през следващите 50 години.

От началото на годината от трите открити рудника на "Мини Марица изток" ЕАД са доставени на топлоцентралите в комплекса 27 млн. т въглища, разкрити са 85 млн. т, което е своеобразен рекорд. Очакванията са дружеството да завърши финансовата година на печалба.

Теменужка Петкова е категорична, че не може да се очаква газова криза и напомни, че имаме достатъчно запаси в съответствие с наредбите в газохранилищата.

Вече се работело активно по възстановяване на излезлите от строя заради пожар на 24 юни мощности в държавната ТЕЦ „Марица изток-2“. Според изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев към момента застрахователят я привел 8 млн лв авансово, ремонтът се очаква да достигне 15 млн лв., все още не е завършило следствието за причините, довели до пожара.