Остава по-малко от месец до Свети Валентин и както се пее в популярната песен: любовта се носи във въздуха. И макар влюбените да не се нуждаят от специална дата, за да засвидетелстват обичта си, понякога натовареното ежедневие и изпълнения с ангажименти график могат да възпрепятстват проявата на онези малки жестове - символ на силните чувства.

Затова празниците са прекрасен повод човек да положи усилия и да изненада приятно половинката си, карайки я да се чувства специална и демонстрирайки ѝ своята привързаност. Именно това стои в основата на Деня на влюбените, който се свързва с романтичните трепети още от Средновековието.

Но освен шоколадовите бонбони и розите, превърнали се в най-честия избор за подарък на 14 февруари, добре е да се знае, че всъщност няма по-голям дар от времето прекарано с любимия човек. И какво по-хубаво от това след прекрасната вечеря, двамата да се настаните удобно на дивана, сгушени един в друг, и да си пуснете подходящ филм.

А ако се чудите на кои заглавия да се спрете, ето някои, сочени за най-добрите романтични ленти:

„Тетрадката“

Това е една от най-силните истории за любовта, преодоляла всички изпитания на живота, която първоначално излиза като книга, написана изпод майсторската ръка на Никълъс Спаркс. Екранизацията, в която участват Рейчъл Макадамс и Райън Гослинг е не по-малко добра, а финалът на продукцията е предизвикал сълзи в очите на не малко зрители.

 
Любим цитат: "Не планирах да се влюбя в теб и се съмнявам ти да си го планирала. Но в момента, в който се срещнахме беше ясно, че нито един от нас няма да контролира онова, което ни се случва."

„Гордост и предразсъдъци“

Съществуват редица адаптации на романа на Джейн Остин, но тази версия е сред най-добрите, а химията между Кийра Найтли и Матю Макфейдън е осезаема дори през екрана. Продукцията е поднесена с много чувственост, но все пак е запазила тънкия хумор и остроумието на книгата.

Любим цитат: "Въображението на една дама е много бързо; само за миг то скача от възхищение на любов, от любов към жертвоготовност."

„Ромео + Жулиета“

Най-великата любовна история на Шекспир, оживява през погледа на режисьора Баз Лурман в един вълнуващ визуален разказ, в който двамата души се борят до последно за своята връзка.

Любим цитат: "Когато умре, вземете го и го нарежете на малки звезди, той ще направи небето толкова красиво, че всички ще се влюбят в нощта и ще спрат да боготворят слънцето."

„10 неща, които мразя у теб“

Още една адаптация по Шекспир, но направена в стила на 90-те години и пренесена в гимназиалните коридори, където младият Хийт Леджър се сблъсква с дръзката Джулия Стайлс.

Любим цитат: "Мразя начина, по който ми говориш, и начина, по който си подстригваш косата. Мразя начина, по който караш колата ми. Мразя, когато ме гледаш. Мразя големите ти тъпи ботуши и начина, по който ми четеш мислите. Мразя те толкова много, че ми се гади. Мразя, че винаги си прав. Мразя, когато лъжеш. Мразя, когато ме караш да се смея, още по-лошо е, когато ме караш да плача. Мразя, когато не си наоколо, и факта, че не се обаждаш. Но най-вече мразя факта, че не те мразя. Дори и малко, дори изобщо."

„Блясъкът на чистия ум“