Атлантида

Изгубеният град Атлантида е една от най-старите и най-големи загадки в историята на човечеството. От древни времена хората са се опитвали да намерят Атлантида, за който се смята, че е потопен след земетресение или цунами. Гръцкият философ Платон е описал града като голям остров, разположен в близост до Скалата на Гибралтар, дом на най-напредналата цивилизация. Смята се, че в града е имало разкошен дворец, храм на Посейдон и концентрични стени и канали. Към днешна дата все още никой не е открил Атлантида – въпреки че съществуват многобройни теории за евентуалното му местоположение. Безброй историци и изследователи са правели експедиции в търсене на подводния град, но дали той е в Южна Америка (както наскоро бе съобщено), в близост до гръцките острови или някъде около Антарктика, Атлантида все още остава неуловим и една от най-големите загадки на човешката история.

Блатните хора

Блатните хора са естествено консервирани човешки трупове, открити в блатата Сфангум в Северна Европа. Вместо да ги разлага, блатото е запазило кожата и вътрешните органи сравнително непокътнати. Хилядите намерени тела могат да бъдат датирани към желязната епоха и по много от тях са открити признаци за насилствена смърт. Широко разпространено е мнението, че те са принасяни в жертви по време на езически ритуали или пък това е някаква форма на наказание за престъпниците. Въпреки това няма убедителни доказателства за това защо хилядите тела са изхвърлени. Те са открити спорадично из цяла Германия, Ирландия, Великобритания, Холандия и Дания.

Стоунхендж

Стоунхендж се откроява в цялата си красива и загадъчна слава върху равнината Солсбъри в Уилтшир, Англия. Там се намират многобройни издълбани камъни, подредени един върху друг. Археолозите са констатирали, че те са от преди 2500 – 3000 г. пр. Хр и вярват, че конструкцията е била издигната от неолитни жители. Целта и начинът на създаване на Стоунхендж все още си остава една от най-обсъжданите и най-големи загадки на човешката история. Някои смятат, че това е доказателство за извънземно нашествие или е място, изпълнено с лечебни сили. Най-общоприетата теория е, че Стоунхендж е гробище. Това бе подкрепено от археологически доказателства през 2008 г., когато бяха намерени кремирани останки около площадката, съвпадащи с очакваната дата на създаване на Стоунхендж.

Джак Изкормвача

Самоличността на най-прословутия престъпник на всички времена – Джак Изкормвача, все още си остава една от най-големите мистерии в историята на престъпността. Серийният убиец, който предизвиква масова истерия в Лондон в периода между август и ноември 1888 г., е отговорен за бруталните убийства на най-малко пет проститутки в града. Всичко останало – самоличността на извършителя, броят на жертвите, както и начинът на убиване и загадъчните писма, които се изпращат до полицията – е неясно. Налице са напълно различни теории, включително и такава, която смята, че виновникът е от кралското семейство, той е известният автор Луис Карол, и дори една жена – Джил Изкормвача.

Крал Артур

Крал Артур, с меча в камъка, неговия верен магьосник Мерлин и кръглата маса на рицарите – много легенди и митове са свързани с него. Очевидно обаче цялата история е измислица, която е създадена, за да повдигне морала на английските войски. Според митологията Артур е кралят, който победил саксонците и създал империя, простираща се над Англия, Ирландия, Исландия, Норвегия и Галия през шести век. Въпреки че няма реално доказателство такъв човек да е съществувал, историците продължават да спорят. Има доказателства, които сочат, че Артур съдържа най-много черти от римския командир Луций Артуриост Каст, който е живял през втори век.