Ядливо злато - шантава тенденция сред богаташите по света, с която категорично заявяват своето социално положение. Оказва се обаче, че потапянето на храна в злато не е просто извратена съвременна прищявка, а доста стара практика, която може да се проследи чак до Древен Египет.

Днес за подобни храни се харчат луди пари, а бизнесът вижда в това една златна мина. Буквално.

Турска компания, базирана в столицата Анкара, реши да запретне ръкави и да изработи най-скъпата торта в южната ни съседка.

За да постигне целта си, тя е закупила 340 грама злато. Екип от 14 човека е създал тортата от козе мляко, шоколад и крем. Ядливата торта е направена за цели 21 дни и се появи на франчайз шоу в Истанбул. Тортата има цена от 56 000 турски лири (почти 9 500 долара). Ако искате да опитате тортата, трябва да платите 6 750 турски лири (около 1 100 долара) за резен.

Това е първото по рода си подобно сладкарско изделия в Турция.