Справят се по-успешно и в територии, по традиция запазени за силния пол

Векове наред дамите са смятани за по-нисши от мъжете заради по-малкия ръст и по-слабата физика. За щастие правата на двата пола се изравняват, предимно в западната част на света. Но равноправни не означава различни – и мъжете, и жените си имат своите особености, които определят обществото, в което живеем днес и начина, по който то функционира, пише Стандарт.

В какво дамите са по-добри от мъжете? Изненадващо е, че понякога те се справят по-успешно в територии, по традиция запазени за силния пол. Списание Maxim си е направило труда да събере научни доказателства за някои по-силни страни на слабия пол.

1. Жените живеят по-дълго от мъжете

Този факт е потвърден от Центъра за изучаване на дълголетието в Нова Англия. Оказало се, че от всички земни жители, които са духнали 100 свещи на своята торта, 85% са от женски пол.

2. По-добре управляват пари

Фондацията Barclay и Изследователският център в английския град Ледбъри откриха, че жените инвеститори са много по-надеждни от мъжете. Това вероятно се дължи на изобилието на тестостерон в тялото на силния пол, което понякога принуждава представителите му да правят странни неща, като например да купуват рискови акции.

3. Те са по-прилежни студенти

В това уверяват от Университета в щата Джорджия, а също и учени от Колумбийския университет. Според мнения от тези учебни заведения, студентите от мъжки пол много по-често напускат университета преди да са завършили, отколкото жените.

4. Дамите са по-добри шофьори

Това е сериозен удар по мъжкото самочувствие! И не бихме повярвали, ако не беше статистиката, представена в Ню Йорк. При злополуки, които водят до смърт или сериозни наранявания за пешеходците, шофьорите, а не шофьорките, са с 80% по-голяма вероятност да бъдат виновни. Този факт се признава и от българските пътни полицаи: „Да, ще счупят огледало, фар, ще огънат ламарина, но поне ще останат живи, защото карат бавно“, твърдят катаджии.

5. По-ефективни на ръководни позиции

Този нож в мъжката гордост забива „Международен вестник за бизнес-управление и етика“. Според статия в него, компаниите, оглавявани от жени, са по-стабилни от тези, които са под мъжко командване.

6. Стават блестящи програмисти

Постепенно дамите изблъскват мъжете и от компютърния екран: скорошно проучване на университета в Съсекс показа, че жените програмисти пишат кодове за проектиране на 3D компютърни игри по-добре от своите колеги от силния пол.

7. Помнят повече

Учени от Астонския университет в Бирмингам стигнаха до заключение, че жените помнят повече, след като проведоха експеримент с представители на двата пола. Те провериха паметта им след 2 минути, 15 минути и 24 часа. Жените могат да възпроизведат по-ясно и точно спомени. Това е тяхно предимството когато се карате и те ви напомнят грешка от далечното миналото, посочвайки точна дата и събитие.

8. При жените прагът на болката е по-висок

Всеки мъж, когото жестоката съдба е заставила да бъде свидетел на раждане, едва ли ще спори за това.

9. Имунната им система е по-силна

Причината е в главния женски хормон – естроген, който защитава нежния им организъм от бактерии и вируси, уверяват учените от от канадския университет Макгил.

10. По-чистоплътни са от мъжете

Служителите от държавния университет в Сан Диего са изучили бюрата на няколкостотин офисни работници и са открили повече бактерии там, където седят служителите от мъжки пол (включително парче изсъхнала пица и чорап).

11. По-бързо намират изгубени вещи

Професорът по психология Даян Халпер е провела тестове и обяснила, че жените по-лесно запомнят местата, детайли от обстановката и последователността на събитията, което означава, че по-бързо ще намерят ключа от колата или дистанционното за телевизора.

12. По-добре различават цветовете и отенъците

Доказано в Градския университет в Ню Йорк. Една жена ще определи цвят като „светлобежово“ или „млечно“, докато мъжът ще каже: „Ами… Ъъъ… Бяло? ..“

13.Справят се по-добре със стреса

Университетът в Западен Онтарио заявява: жените се справят по-добре с емоциите в стресови ситуации – например по време на интервюта. Всичко е заради наличието в женското тяло на хормона окситоцин, който стабилизира психическия фон. Производството на този хормон се увеличава по време на бременност и кърмене, но и в други дни той присъства в тялото на жена в по-високи дози, отколкото в мъжкото.