Левичари е имало винаги. В древни времена те са били считани за вещици и вещери и изгаряни на клада. Смятало се е, че са обладани от злото. Дори английската дума „sinister“, която е дошла от латински, постепенно е изгубила своето традиционно значение на “ляв” и е започнала да значи само „лош“ и „зловещ“.

Има множество теории защо някой хора са левичари.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.


Едно от последните изследвания сочи, че най-вероятно всичко се свежда до гръбначния мозък. Екип от учени от университета Рур в Бохум, Германия, са открили, че генетичната активност в гръбначния мозък, която е била асиметрична, докато плодът е бил в утробата на майката, е истинската причина някои хора да се раждат левичари.

Движението на ръцете и дланите започва в мозъка и по-специално в областта, наречена моторен кортекс, която изпраща сигнали към гръбначния стълб, които се превръщат в движение.

Много известни личности от историята са били левичари: Юлий Цезар, Толстой, Пикасо, Барак Обама, Пеле, Анджелина Джоли и Никол Кидман и др.