Да бъдат откарани до районно управление в София, за да дадат показания защо се подвизават, преоблечени в полицейски униформи и без документи из нощните улици на столицата – на тази куриозна случка попадат актьорите Ирини Жамбонас и Стефан Денолюбов.

Именно като органи на реда ще ги видим в новия български филм "В кръг", а въпросната вечер двамата репетират за снимките, заедно с режисьора на лентата Стефан Командарев.

Задържането им пък се оказва само формалност по изпълнение на процедурите, тъй като по същото време в региона униформените разследвали сериозно престъпление.

"Веднага звъннах на продуцентите за допълнителна документация, свързана с филма. Полицаите ни разпознаха, но все пак трябваше да се съобразим с процедурата. Накрая се получи много забавна ситуация, в която двама униформени – Ирини и Стефан, пишат обяснения, а над тях стоят още трима униформени – истински полицаи", обясни днес Командарев.

Да заснеме целия си филм с непрофесионална техника, на режим репетиции, е традиционен подход за режисьора, чийто филм "В кръг" ще се завърти по родните кина от този петък. Това е второто му заглавие от планираната трилогия, която започна с лентата "Посоки", вдъхновена от нощните преживяванията на таксиметровите шофьори из София.

Този път ще проследим три двойки патрулиращи полицаи – Денолюбов и Жамбонас, Асен Блатечки и Иван Бърнев и Васил Василев-Зуека и Стоян Дойчев. Специално участие във "В кръг" има и любимеца на няколко поколения любители на родното кино Павел Поппандов.

"Това е може би най-трудната роля, която съм играл. Виждал съм хора, изпаднали в ситуация, подобна на моята във филма, но съвсем друго бе усещането да се преживее един вид от първа ръка", коментира пред "Монитор" актьорът.

Действието на "В кръг" се развива в нощта между 9 и 10 ноември 2019 г., или иначе казано навръх 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Това е и причината още преди година Командарев да знае, че иска да представи филма си на тази дата.