Когато гледаме любовен филм, като зрители много ни е важно актьорите да ни убедят в любовта, която изпитват героите им. Невинаги обаче успяват да сътворят тази магия. Не така стоят нещата, за щастие, с един от любимите ни филми за всички времена - „Тетрадката“. Но не мислите, че приказният Райън Гослинг е харесал от пръв поглед Рейчъл Макадамс. Нищо подобно. Меко казано, не е могъл да я понася за известен период от време.

Кои са другите малко известни факти покрай тази филмова класика?

1. За да се подготви за ролята си на Ноа, Райън Гослинг живее два месеца в Чарлстън, Северна Каролина, където се учи да прави мебели. Освен това всяка сутрин излизал с лодка, за да гребе в река Ашли. Кухненската маса, която намира място в лентата, е негово дело.

2. Райън Гослинг носи кафяви лещи, защото старият Ноа (изигран от Джеймс Гарнър) е с този цвят очи, докато младият канадец е със сини.

3. Сцените, които са с надпис „след седем години“, всъщност са заснети най-напред. След това снимачният екип излиза в коледна ваканция. Време, през което Райън трябва да отслабне 10 килограма и да се раздели с брадата на „порасналия Ноа“, за да може да се превърне в по-младата му версия – тази, която се влюбва в Али.

4. Когато започва снимачният процес, Райън и Рейчъл са буквално хванати за гушите. „Вадихме най-лошите неща от нас. Провокирахме се до такава степен, че покрай нас беше трудно да се стои. Беше странно преживяване, да снимаш любовна история, а изобщо да не понасяш екранния си партньор“, споделя Гослинг. 

5. Рейчъл Макадамс получава сценария на „Тетрадката“ вечерта преди нейното прослушване, докато е на филмова премиера. Тя побеждава девет други актриси за ролята, в това число Джесика Бийл, Ашли Джъд и Рийз Уидърспун.

6. Джеймс Мардън, който играе красивия богаташ Лон Хамънд – годеника на Али, признава, че не е възлагал особени надежди за безсмъртието на филма. „Смятах, че „Тетрадката“ ще е поредната любовна боза, която ще изтлее за един уикенд“. Колко хубаво, че киноисторията го опровергава. 

7. Райън Гослинг е единственият избор за Ноа. Ник Касаветис не дава и дума да се издума за друг актьор, независимо, че от студиото са настоявали да прослуша дори Том Круз и Джъстин Тимбърлейк.

8. Джина Роуландс, която играе възрастната Али, е майка на режисьора.

9. Когато във филма Ноа и Али слушат парчето на Били Холидей I'll Be Seeing You през 1940-а, това парче в действителност все още не е записано. В исторически музикален план това се случва чак през 1944 година.