Коронавирусът има опустошителен ефект върху тези във филмовия бизнес, тъй като касите по целия свят са изправени пред това да губят милиарди, а спирането на снимките остави хиляди в предимно свободната индустрия без работа.

 Датите за издаване също са засегнати. Последният филм за Бонд - Няма време за умиране - беше отложен до края на тази година, докато римейкът на Дисни на живо на Мулан беше изтласкан до юли.

 Но някои студиа предприемат различно действие: Тролчета: Турнето на Universal беше пуснат на дигитални платформи по-рано този месец и направи близо 100 милиона долара (91,9 милиона евро) през първите си три седмици - цифра по-висока от това, което направи оригиналният филм за Тролове пет месеца, показвани в кината, според The Wall Street Journal.

"Класическата кино верига е в затруднение - но така или иначе беше в затруднение", заяви художникът за визуални ефекти на Оскар Дъг Лармур (The Alienist; The Revenant) пред Euronews, добавяйки: "Много от по-малките сериали решават да пуснат за стрийминг услуги.

 „За хората, които притежават услугата за стрийминг, това е чудесно, но това не е 10-те долара, които плащате в киното.“

 Проблемът с пандемията, според Лармур, е, че някои хора може да са "по-малко вероятно" да гледат нови филми в киното, въпреки строгите мерки за престой вкъщи, които започват да се увеличават. Това беше нещо широко съобщено в дните преди блокирането в Европа и показа, че падащите печалби в касата се дължат на чувството на нежелание от страна на киноманите.


Социално дистанциране и кино

 Оливър Меек, изпълнителният директор на кино „Рио“ в Лондон, заяви, че вече се работи за подготовка за социално отдалечено възобновяване.

 Независимата картинна къща в Далстън, където основният екран разполага с 400 места в аудитория от 1930 г., планира няколко различни сценария за живота след блокирането.

"Ние търсим начини да разпределим местата за сядане, така че всеки да може да бъде на два метра един от друг", каза Меек пред Euronews.

„Тогава ще ни трябват повече трейлъри и ще позволим повече време между филмите.

"Искаме хората да се чувстват сигурни и удобни, затова се надяваме правителството да публикува някои подробни съвети по този въпрос."

 Кината в други страни също стават креативни. Един театър в Италия взе решението на фона на облекчаване на строги мерки за преместване на гледките навън и създаде комплекс за придвижване на няколко стотин автомобила.

 Местната власт в Мадрид обаче финансира мобилно кино, за да могат хората да гледат филми от балконите си. А във Вилнюс на летището сега се помещава огромен киносалон.

 Но не всичко е лоша новина. Да - социалното дистанциране вероятно ще повлияе допълнително на касите, но Лармур предполага, че много по-големи бюджетни филми ще останат верни на пускането на големия екран.

 Примерите за тези блокбастери могат да включват изданията, които се удвояват като "големи събития", каза Лармур, като всичко от Marvel Universe или 007 франчайз.


"В момента никой не снима"

 Междувременно се изчислява, че близо 200 000 души ще загубят работата си поради пандемията - ефект, който може да бъде продължен, докато се правят промени в индустрията.

"Големият проблем е, че в момента никой не снима нищо", каза Лармур. "Мисля, че те започват отново в Швеция и Дания, но в Обединеното кралство, САЩ и по-голямата част от континентална Европа никой не работи."

 Последният дуел на Ридли Скот, Шан Чи на Марвел и Самарянинът на Джулиус Ейвъри са само част от продукциите, които бяха прекратени от избухването.

 Поглеждайки назад към това, което бихме могли да научим от резултата от стачката на писателите през 2007-08 г. - която видя 12 000 сценаристи в САЩ да спират да пишат за 100 дни - Лармур посочи изоставането, което предизвика, когато един етап на продукцията беше прекъснат.

 Той каза: „Това означаваше, че нищо не е заснето. Тогава имаше липса на работа по-късно.

"Ще има изоставане [и този път], така че няма да има работа след няколко месеца за постпродукция."


Заснемането няма да е същото

 И Барнет, и Лармур са съгласни, че производственият процес и индустрията като цяло ще трябва да се променят, когато стане отново на крака.

 За Барнет тя смята, че индустрията няма да види „връщане към дните на салатата“, но вместо това може да види „още протоколи и мрежи за безопасност“.

 Това настроение беше озвучено от Лармур, който каза, че смята, че снимките "няма да бъдат същите" поради социално дистанциране, докато работниците могат да бъдат задължени да носят маски и да правят тестове на COVID-19, тъй като пристигат всяка сутрин.

„Няма да имате големи тълпи и няма да ви трябват толкова много екстри, защото няма да можете да снимате това.

"По отношение на ограниченията, ще има повече медицински лица за персонала, повече ограничения за това, какво можете да носите и как общувате с актьорите. Ако един актьор се разболее, цялата продукция ще изпадне в неприятности."

 С работата след продукцията, Лармур каза, че е "наистина изненадващо" колко бързо индустрията е в състояние да премине към отдалечена настройка, въпреки че обикновено не се притеснява от притесненията за конфиденциалност.

 Но с продължаващата работа по блокирането, той каза, че студиите са „счупили препятствието“ и може в бъдеще да станат по-приеми за редактиране на филми от дома.


Студията ще „крещят“ за съдържание

 Голяма почивка в създаването на ново съдържание може да увеличи търсенето и да предизвика бум в творчеството, тъй като нормалността започва да се връща след блокирането.

„Стрийминг услугите крещят за съдържание“, каза Лармур и добави: „Всички отново ще крещят за съдържание - в много отношения имаме голям късмет във Великобритания и Европа, защото това е много привлекателно място за снимане“.

Той каза, че може да има и "мащабен прилив" за снимане през летните месеци - първостепенно време за заснемане поради по-дълги часове със слънчева светлина и по-евтино време в годината.

 Но какво означава това за онези в началото на филмовия процес, т.е. за сценаристите?

 Според Горди Хофман, основателят на BlueCat Screenplay Competition, усещането за „неструктурирано време“ на фона на блокирането може да накара писателите да оказват продължителен натиск върху себе си да напишат своето наследствено произведение.

 Хофман, който написа Куче Купа и Любов Лиза, след това посочи познатия анекдот на Шекспир, използвайки карантина на фона на затварянията от чума в началото на XVII век, за да напише крал Лир.

 Той каза: "Чувствам, че писателите оказват натиск върху себе си в нормални времена. Идеята, че писателите имат домашна работа до края на живота си, така че с цялото това неструктурирано време, има още по-голям натиск да напишат King Lear.

 "Така че с каквато и емоционална борба писател може да се изправи, сега е по-лошо."