Филмите за супергероя “Спайдърмен” вече не са част от вселената на “Марвъл”. Причината е спор за авторски права между “Дисни” и “Сони”, пише “Дъ Върдж”.

Новината за изваждането на “Спайдърмен” от порфолиото с филми по комикси “Марвъл” дойде рано тази сутрин. Първоначално новината беше съобщена от “Дедлайн” и по-късно потвърдена от “Сони пикчърс”. Според известните към момента детайли “Сони” все още държи правата върху героя “Спайдърмен” и до момента са разделяли приходите си с “Дисни”, пише bTV.

В последните преговори от “Дисни” поискали всички приходи от бъдещи филми за “Спайдърмен” да се делят 50 на 50 между двете компании, вместо настоящата сделка. В момента “Дисни” получават едва 5% от бокс офис приходите.

Раздорът за пари доведе и до оттеглянето на Кевин Фейдж – президент и продуцент на “Марвъл студиос”.

От “Сони” коментираха, че “раздорът” ще бъде само за следващия филм за “Спайдърмен”, а след това ще има нови преговори. От компанията добавят, че се надяват Фейдж отново да продуцира за тях.

“Спайдърмен: Далеч от дома” донесе около 1 млрд. приходи след премиерата си, което означава, че “Дисни” са получили повече от 50 млн. долара.