Гледането на филми е едно от най-любимите занимания на мнозина от нас, за да се забавляваме, да си починем и да се отделим от ежедневните ни проблеми, а и в случая доста подходящо, за да се разведрим от положението, в което сме в момента и вируса, който върлува по цял свят. Вследствие на него, всички филмови премиери, които очаквахме в идните месеци, са отложени. Стоим си вкъщи и какво по-подходящо време, за да изгледаме всички филми, които сме искали, но не сме намирали време или защо пък не отново всички сезони на „Игра на тронове“, или да започнем някой нов сериал.

Днес ще ви предложа [няколко] филма и сериала, които си заслужава да гледате, ако все още не сте.

Теорията на всичко (2014)

Великобритания / 118 минути

Жанр: Биографичен, Драма

В ролите: Еди Редмейн, Емили Уотсън, Фелисити Джоунс, Том Прайър и др.

Лентата разказва за невероятната история на един от най-великите умове на всички времена – астрофизикът Стивън Хокинг, който получава разтърсваща диагноза на 21 години. С любящата Джейн до себе си, Стивън се заема с най-амбициозната си научна работа – да изучава това, с което разполага най-малко, а именно времето. Заедно те надвиват прогнозите, като поставят нови основи в медицината и науката и постигат повече, отколкото който и да е човек си е мечтал. Филмът е по мемоарите на Джейн Хокинг и е режисиран от носителя на Оскар Джеймс Марш.

През целия филм успява да се поддържа нивото на емоционално напрежение, което успява да държи зрителя залепен за екрана и напълно съпричастен към съдбите на героите. Разбира се, не липсва и типичното британско чувство за хумор.

Обществото на мъртвите поети (1989)

САЩ / 124 минути

Жанр: Драма

В ролите: Робин Уилямс, Итън Хоук, Робърт Шон Ленард, Джош Чарлс, Норман Лойд

Носителят на награда "Оскар" Робин Уилямс е в ролята на отдадения на професията учител по литература Джон Кийтинг, който в епохата на еднаквите прически и униформи замества мрачния конформизъм със стремежа към пълноценен живот, възкликвайки: „Carpe Diem, момчета! Уловете момента. Направете живота си необикновен!“. Емоционалното предизвикателство на харизматичния учител е посрещнато от учениците му с неудържим ентусиазъм и променя живота им завинаги.

Това е филма, който живее в съзнанието на всеки човек, който го е изгледам като един от най-запомнящите се и надъхващи за поетичния бунт срещу важните на деня, бюрокрацията, смачкващите правила и очаквания.

Брачна история (2019)

САЩ / 136 минути

Жанр: Драма

В ролите: Скарлет Йохансон, Адам Драйвър, Лора Дърн, Мерит Уивър

Множество критици характеризират този филм като един от най-добрите за 2019г. и може да ви докосне силно емоционално като едно истинска дълбоко човешка история.

Историята хронологично проследява развода, от началото до самия край, на успешен театрален режисьор, в чиято роля влиза Адам Драйвър и съпругата му (Скарлет Йохансон), която пък е успешна актриса. Усложнението е, че двойката има дете, но блясъка на филма е, че е разказан и от двете страни и независимо коя гледна точка подкрепите ще имате дълбока съпричастност и към двамата. Режисьорът и сценарист на лентата Ноа Баумбах ясно показва как гласовете на двойката и любовта, която преди това споделят се губят в действителния процес на развод.

 

След голямата доза драма, която ви предлагам с дотук посочените филми е време да разведрим настроението с няколко неангажиращи комедии.

Мошенички от класа (2019)

САЩ / 93 минути

Жанр: Комедия

В ролите: Ан Хатауей, Ребел Уилсън, Алекс Шарп и др.

В изключително забавната комедия се разказва за две жени, концентрирали целия си потенциал върху идеята да властват над мъжете с единствената цел да се сдобият с колкото се може повече… пари. Пътят до абсолютното съвършенство в света на подлостта е труден, но пред двете се отваря възможността да обединят силите си и следващите им завоевания да се превърнат в най-успешните им „бизнес проекти“. След професионалния инструктаж по изкуство на измамата, който Джоузефин (Ан Хатауей) предава със завиден авторитет на недостатъчно обиграната Пени (Ребъл Уилсън), започва смело приключение, което ще постави двете едновременно в ролята на съпернички и партньорки.

Момчета за пример (2019)

САЩ / 95 минути

Жанр: Комедия

В ролите: Джейкъб Трембли, Уил Форте, Моли Гордън, Брейди Нуун, Кийт Л. Уилямс

12-годишният Макс (Джейкъб Трембли, Стаята) получава първата си покана за парти с целуване. Тъй като опитът му в тази област клони към нула, е необходимо да се вземат спешни мерки. Заедно с най-добрите си приятели Тор (Брейди Нуун, Престъпна империя) и Лукас (Кийт Л. Уилямс, The Last Man On Earth), решават, че най-добрият начин на действие е да вземат пример от по-голямата съседка на Макс, която демонстрира завидни познания в областта. Идеята е да я шпионират с абсолютно забранения за пипане дрон на бащата на Макс, но когато планът им претърпява пълен провал, тримата приятели бягат от училище и дават начало на одисея от епично лоши решения.

Филмът е за неловкия период, когато детството не си е отишло все още, но и порастването не е настъпило съвсем и се научават нови интересни, но и „забранени“ неща.

Дойде момента за феновете на сериалите, които са доста добра алтернатива и нещо, което би ни ангажирало за по-дълго време.

Убивайки Ийв

САЩ / ~ 42 минути на епизод

Жанр: Трилър, Черна комедия

В ролите: Сандра Оу, Джоди Комър, Фиона Шоу и др.

Поредицата проследява историята на Ийв Поластри (Сандра Оу), отегчена от службата си в британската разузнавателна агенция и прекалено заинтересована от убийци, особено жени убийци, тяхната психология и методи за убийство, която след разследване зад кулисите във връзка със свидетел, с когото се занимава, тя е уволнена от MI5, но е вербувана от тайно отделение в MI6, преследващо международната убийца Виланел (Джоди Комър). Ийв бива натоварена със задачата да залови Виланел, но с напредването на гонитбата двете развиват взаимна мания.

Сериалът е изпълнен с съсипващо смешен черен хумор, спиращи дъха обрати и невероятно изградени персонажи, чиято психопатичната игра на котка и мишка и силно противоречива мотивация стават все по-изненадващи след всеки епизод.

Западен свят

САЩ / ~ 58 минути на епизод

Жанр: Мистерия, Научна фантастика

В ролите: Eвън Рейчъл Уд, Джефри Райт, Ед Харис, Антъни Хопкинс и др.

Сериалът е вдъхновен от едноименния филм на Майкъл Крайтън от 1973-а. „Западен свят“ е атракционен парк, който е населен с роботи, чиято мисия е да пресъздадат атмосферата на Дивия Запад по възможно най-опасния начин, докато един ден неизправността на един робот нанася огромни поражения върху парка за възрастни и тероризира нищо неподозиращите му посетители.

B „Зaпaдeн cвят“ e пoĸaзaн paзвлeĸaтeлeн пapĸ oт бъдeщeтo, нaceлeн c poбoти, ĸoитo нe ce paзличaвaт oт oбиĸнoвeнитe xopa. Роботите трябва да забавляват посетителите и да ги въвличат в разнообразни мисии. Мисиите и поведението на роботите ce залагат чрез промяна на техния „фъpмyep“. Но при последното обновяване, имащо за цел да направи поведението на роботите по-реалистично, някой oт тях придобиват пълна свобода на действието, започват да си припомнят предишните си мисии и да следват собствени цели.

Това са моите предложение, надявам се да сте открили нещо за себе си. Бъдете здрави, мийте си ръцете и до скоро със следващите предложения за филми и сериали.

Гост автор на Glas.bg - Николай Камчев.