Ако някога сте искали уикендът да дойде по-бързо, тогава имаме добри новини за вас. В Япония мечтата на всеки работещ се е сбъднала. В няколко компании хората са на път да се насладят на почивните си дни само след 4 работни дни - и все да получават заплащане за пълните 5. Разгледахме новия японски работен график и как той би могъл да бъде бъдещето за служителите по целия свят.

 

Японските компании са известни с дълги, стриктни часове на работа, но това ще се промени. Няколко фирми са избрали да пробват нов график, който позволява на служителите да работят само 4 дни в седмицата и да се насладят на 3-дневен уикенд. Уловката е, че всеки ден служителите трябва да работят по 10 часа.

 

 

 

Причината, поради която тази промяна е добра, е, че дава на работниците по-голяма гъвкавост. Служителите имат повече време да си починат, благодарение на по-дълъг уикенд. По-щастливите служители също е по-малко вероятно да действат по вреден или насилствен начин.

Въпреки че всичко това звучи като мечта, има някои недостатъци. В дните, в които служителите работят 10 часа, имат малко време да свършат домакинските си задължения, да изпълняват поръчки или изобщо да имат свободно време. Това означава, че неизбежно ще прекарат един допълнителен почивен ден в наваксване на почистването, което е още един източник на стрес

Япония все още е далеч от 4-дневната работна седмица във всяка компания. Въпреки това, тези, които работят в сферата на обслужването на клиенти или в областта на медицината, най-много се нуждаят от тази промяна, за да бъдат по-енергични и по-добре подготвени за работния си ден.

А вие мислите ли, че трябва да имаме по-кратки работни седмици?