"Били ли сте, господа, някога във Варшава? Там така го правят... Взимат най-обикновени каракуди, още живи, и в мляко... Плуват един ден в млякото, след това в сметана и във фурната. И тогава, братко мой, няма нужда от твоите ананаси!", пише в едно от произведенията си големият руски писател и драматург Антон Павлович Чехов.  

Между другото, несравнимите каракуди в сметана се споменават в много негови творби. Тази невзрачна на пръв поглед риба е едно от любимите ястия на великия класик. А днес от  ще ви научим как и вие да си приготвите това блюдо.  

Най-вкусно то се получава във фурната. За да си приготвите Чеховите каракуди, се нуждаете от по-малки рибки, на които няма нужда да режете главите. Малките каракуди са сладки, не миришат на кал, по време на приготвяне на ястието костите омекват, а опашката става много хрупкава.

Много домакини отказват да готвят речна риба заради неприятната миризма на блато. Този проблем може да бъде решен много лесно. Първо, не всяка риба мирише на кал. И второ, можете да се отървете от неприятната миризма, следвайки съвета на Чехов, а именно - като я потопите в мляко. 

Разбира се, няма нужда рибите да бъдат още живи и да ги оставяте да плуват вътре. Изчистената риба залейте с литър прясно мляко, към което сте прибавили 1 супена лъжица сол. Малките рибки дръжте в млякото около 30-40 минути, а по-големите екземпляри - 1 час, като след 30-ата минута трябва да ги обърнете на другата страна. 

След това извадете рибата от млякото, оставете я да се отцеди и започвайте с готвенето!

Ето и списъка с необходимите продукти за приготвянето на Чеховата каракуда със сметана:

1–1,5 кг. малки каракуди
1 суп. лъжица брашно
1 чаена лъжица сол
1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
3 големи глави лук
0,5 литра сметана
олио за готвене
пресни подправки

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със солта и черния пипер. Оваляйте рибата от двете страни и запържете в растително масло (на среден огън) до получаване на златиста коричка. Готовата риба сложете върху кухненска хартия, за да оберете излишната мазнина.  

Нарежете лука на полумесеци и изпържете в малко количество олио под капак докато не стане прозрачен. 

Сложете готовия лук в тавичка, а отгоре подредете рибата. След това залейте със сметаната и поръсете с любимите си подправки.

Печете 30-40 минути при температура 180 градуса. Преди да сервирате, украсете рибата със свежи подправки.

Добър апетит! /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!