Удивителен факт свързан с кокосовите орехи е, че през годините използването им е намерило много и най- разнообразни приложения, както в хранително-вкусовата промишленост, така и в козметичната индустрия. Ползите за човешкото здраве са много и са подкрепени от множество направени проучвания в тази посока.

1. Помага при нарушения в мозъчната функция

Едни от най-полезните свойства на кокосовото масло се дължат на голямото количество средно-верижни мастни киселини, които то съдържа. Тези мастните киселиниа се абсорбират не само от черния дроб, но и се метаболизират бързо. Това означава, че те могат да бъдат превърнати в кетони.
Кетоните се използват от мозъка като важен източник на енергия и е доказано, че имат възможни терапевтични ефекти върху хора, страдащи от загуба на паметта, като например при болестта на Алцхаймер и др.
Освен това, уникалните фенолни съединения и хормоните, открити в кокосовото масло, могат да предотвратят агрегацията на амилоидните бета пептиди, които са, според водещата теория причината за болестта на Алцхаймер.

2. Стимулира загубата на тегло

Освен че помагат при разстройство на паметта, консумацията на тези средно-верижни мастни киселини съдържащи се в кокосовото масло, доказано води до увеличаване на разхода на енергия в организма. С други думи, тялото може лесно да преобразува тази мазнина в енергия, която да използва. Това води до ускоряване на метаболизма и е здравословен начин за загуба на тегло. Проучвания показват, че хора, приемащи ежедневно кокосово масло, показват значително по- добри резултати в борбата за тънка талия.

Друго важно свойство на кокосовото масло е, че доказано увеличава чувството на ситост, което означава, че ви позволява да намалявате дневния си калориен прием.

3. Подобрява храносмилането

Доброто храносмилане означава по-добро усвояване на минерали, хранителни вещества и витамини. За щастие, кокосовото масло прави точно това, като помага на тялото да абсорбира витамини като магнезий и калций.

Няколко проучвания показват, че съставките в кокосово масло всъщност могат да насърчат разграждането и пълното усвояване на липидите чрез подобряване на ефективността на ензимите, свързани с метаболизма.

4. Изгражда мускулна маса

Според различни източници, кокосовото масло е силно „инсулинотропна” субстанция, което значи, че стимулира панкреаса да отделя инсулин. Целта на инсулина е да контролира нивата на кръвната захар в цялото тяло и допълнително изпомпва хранителните вещества в мускулите. Поддържането на стабилни хормони като инсулин със сигурност ще доведе до полезни ефекти върху здравето.

5. Служи като антисептик

Лауриновата киселина, която съставлява около 50% от съдържащите се в кокосовото масло мазнини е особено ефективна при елиминирането на голямо разнообразие бактерии чрез разпадане на тяхната липидна мембрана и разрушаване на организмите им. По този начин, кокосовото масло помога за унищожаването на бактериите, водещи до стомашни язви, зъбни кухини и стомашни разтройства.

6. Премахва пърхота

Може да е изненадващо, но кокосовото масло е широко използвано като естествено средство против пърхот. Доказано е, че то подобрява състоянието на кожата, като има положително въздействие при състояния, като груба, сърбяща и суха кожа - подобно на това, което може да се характеризира със сух скалп за някой, който страда от пърхот. Кокосовото масло хидратира кожата на главата и увеличава нивата на липидите по повърхността и.

7. Овлажнява кожата

Както бе споменато по-горе, кокосовото масло е изключително полезно като топично овлажняващо средство поради неговите хидратиращи способности.

Проучване изследва ефекта от употребата на кокосово масло при хора с атопичен дерматит - състояние, характеризиращо се с изключително суха кожа и силно предразположени към колониите на Staphylococcus aureus (SA). Учените констатират, че 19 от 20 човека показват отрицателни резултати за наличие на колониите на SA след лечението с кокосово масло. Ето защо, в допълнение към борбата със сухота кожа, то може да се използва и като помощно средство при лечение на кожни инфекции като атопичен дерматит.

8. Действа като слънцезащитен крем

Наскоро изследователите започнаха да откриват, че много растения и масла съдържат вещества, които могат да действат като естествени „слънцезащитни продукти“.

Едно такова растение е кокосът. Доказано е, че кокосовото масло блокира около 20% от ултравиолетовите лъчи. Използването на предпазни средства е наложително за да се намали или избегне отрицателния ефект от излагане на пряка слънчева светлина, като рак на кожата, ранни бръчки и др.

9. Помага срещу стареенето на кожата

Може да не знаете това, но вашите кожни клетки всъщност съдържат мастни киселини, точно както повечето други клетки в тялото ви.

Специалните мастни киселини в кокосовото масло естествено балансират нивата на наситените и ненаситените мастни киселини в кожата. Това подпомага регенерацията и и благоприятства добрия външен вид.

Освен това е доказано, че кокосовото масло стимулира производството на колаген. Вместо да се опитва да прикрие бръчките по лицето, можете по естествен начин на укрепите тъканите и повлияете на състоянието на вида му.

10. Хормонален баланс

Поради изобилието от наситени мазнини в кокосово масло, като лауринова киселина, то помага за поддържането на хормоналният баланс в тялото.

Направени са проучвания, които специално изследват ефекта на кокосовото масло върху хормоните, които преобладават при жените по време на менопаузата и след менопаузата. Кокосовото масло помага да се повиши нивото на полезни протеини, които запазват естрогените при жените по време на менопаузата, което води до по-здравословен липиден профил и подобряване на общото състояние.

11. Предпазва косата от увреждане

Кокосовото масло оказва благоприятно влияние на само на вътрешните процеси в човека, а и на външния му вид. Публикации доказват положителния ефект от употребата му за предпазване на косата от увреждания. Това се дължи на факта, че кокосовото масло оказва благотворно въздействие и предпазва от загуба на протеин в косата. Кокосовото масло има силен афинитет към протеините, а благодарение на размера си лесно прониква в косъма и така го защитава от увреждане.

Горното е възможно само с правилната дозировка. Маската за коса Calinachi Extreme съдържа точното количество от него и гарантира пълният ефект от употребата му. Тя съчетава действието на отделни доказани във времето съставки за успешната борба с косопада и стимулиране растежа на косата. Calinachi Extreme съдържа също така и масла от авокадо, кофеин, жожоба и гуарана, както и магнезий и колаген за да бъде косата ви здрава, еластична и бляскава. С помощта на кофеина поддържаме тялото си жизнено и енергично, а благодарение на Calinachi Extreme сега можем да направим същото и за косата си.

Автор: Александра Цветанова