"Чернобил" - сериалът, който постигна рекордно висок рейтинг от 9,6 в IMDB. Сериалът, който покори света, защото в него не се разказва за митични същества и вълшебства, а за истинско събитие, което мнозина от нас си спомнят. 

Ако все още не сте гледали сериали, предупреждаваме, че текстът разкрива части от сюжета.

А ето и кои са фактите, които ни показа сериалът "Чернобил" и кои са нещата, които не са се случили в действителност. 

№10 Евакуацията в Припят се е забавила прекалено много

ВЯРНО

В първата серия оставаме ужасени не толкова от самата експлозия, а от начина, по който жителите на най-близкия град Припят не са били уведомени за опасността. Ако сте гледали сериала, със сигурност си спомняте сцената, в която хората стоят край реката и се любуват на "красивия" пожар. Тогава никой от тях дори не е подозирал какво точно се е случило и че във въздуха вече има огромно количество радиация. 

Вбесяващо е да гледаме как в началото управниците подценяват цялата ситуация. "Не е добре, но не е ужасно", казват те. 

Всъщност евакуацията в Припят е извършена 36 часа след самата експлозия на ядрения реактор.

№9 Главните действащи лица говорят с английски акцент

ГРЕШНО

Разбира се, сериалът "Чернобил" е американска продукция, което автоматично означава, че актьорите говорят на англисйки. Те имат британски, шведски и ирландски акцент. Всъщност езикът, на който са говорили всички, е руският.

№8 Историята на Людмила Игнатенко

ВЯРНО и ГРЕШНО

Пожарникарят Василий Игнатенко и съпругата му Людмила са едни от основните действащи лица в сериала. И макар някои от показаните кадри да не са се случили, по-голямата част от показаното на екрана наистина се е случило. 

В сериала Людмила дава подкупи на медицинските сестри в болницата, за да я пуснат да види съпруга си и лъже, че не е бременна. Тази част от историята е вярна. 

№7 Трима доброволци слизат в подземието на Чернобил

ВЯРНО

Необходими са били трима мъже, които да слязат в подземието под реактора, за да освободят достъпа до резервоарите, които е трябвало да бъдат изпомпани. 

Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко са мъжете, които доброволно се гмурват в силно радиоактивната вода под реактора, за да спасят цяла Европа от следващ взрив в Чернобил, който би бил фатален за милиони хора. 

Безпалов, Баранов и Ананенко са били наясно, че влизането в радиоактивната вода ще има летален край и то за по-малко от седмица. За щастие това не се случва. 

№6 Миньори са копали под реактора

ВЯРНО

След изпомпването на водата от резервоарите, все още е съществувала опасност, че лавата може да пробие бетонните основи и да проникне в подпочвените води. Ето защо е трябвало да се изгради тунел, в който да се постави топлообменник. 

Сериалът ни показва миньорите, които копаят голи, защото е прекалено топло.Това също действително се е случило. 

Доказано е, че всеки 4-ти от тези миньори е починал от рак или от лъчева болест вследствие работата в Чернобил. 

Все пак трудът им се оказва напразен, защото лавата така и не прониква в земята. 

№5 Катастрофата на хеликоптера

ГРЕШНО

Първоначалното пожарът в реактора е бил частично овладян с изхвърлянето на огромно количество пясък от хеликоптери. Но въпреки нарежданията на Легасов един хеликоптер прелита директно над ядрото на реактора и почти веднага катастрофира. 

№4 1:23:45

ВЯРНО

Това наистина е часът, в който реакторът се взривява. 

В 1:23:40 Акимов натиска бутона АЗ-5 - бутонът, който се използва за аварийно спиране на реактора. 

№3 Бруканов и Фомин са действали некомпетентно

ВЯРНО

Главните управници на ядрената електроцентрала Бруканов и Фомин са повикани през нощта, за да им бъде докладвано за възникналата ситуация. Но те отказват за приемат, че е възможно ядрен реактор да се взриви. 

След това двамата са обвинени за вземането на редица погрешни решения и престъпно забавяне за уведомяване на властите и жителите на близките градове за радиацията, която се разпръсква във въздуха. 

Бруканов, Фомин и главния инженер Анатоли Дятлов след това са осъдени на 10 години затвор. 

№2 Уляна Хомюк

ГРЕШНО

Голям брой учени са се занимавали с последствията от експлозията в Чернобил. Но броят им толкова голям, че сериалът просто е нямало как да ги включи само в 5 епизода.

Уляна Хомюк не е съществувала, но образът ѝ представа учените, които са се изложили на голяма опасност, за да помогнат ситуацията да бъде овладяна.

Погрешно е представена информацията, че именно тя открива огромния недостатък в РБМК реактора. Истината е, че този факт е бил известен на определени хора, които не са искали той да става публично достояние.

№1 Самоубийството на Валери Легасов

ВЯРНО

Сериалът не показва всеки детайл за протагониста Валери Легасов, но е факт, че той се е обесил малко преди да се навършват 2 години от трагедията в Чернобил. 

Легасов наистина е записал аудио касети, на които е записал всички разкрития за случилото се.