В подкрепа на това твърдение ще ви запознаем накратко с историята на американеца Джим Макантс, която беше разказана в един от най-популярните телевизионни канали в света. Когато навършил 50 години, той решил да започне да води здравословен начин на живот - да отслабне, да се храни правилно и редовно да спортува. 

“Моят баща умря от инфаркт на 59 години, пропусна много от този живот, затова аз реших да направя всичко възможно да се грижа за здравето си, за да живея по-дълго и да се радвам на живота”, споделя самият той. 

Но..., в крайна сметка попаднал в болница с подозрение за увреден черен дроб. Мъжът не злоупотребявал с алкохола, никога не е пушил и не е приемал никакви лекарства. Само... биодобавки. 

Същите тези капсули зелен чай, които, както той си мислел, ще му помогнат да понижи риска от сърдечносъдови заболявания. В рекламните листовки на тези популярни в цял свят биодобавки се казва още, че те съдържат антиоксиданти, помагат за сваляне на килограми и дори предотвратяват възникването на рак. Джим Макантс приемал капсули зелен чай в продължение на три месеца, а неговият лекуващ лекар предполага, че точно това е причината за болестта му. След три седмици изследвания му съобщили, че се налага трансплантация на черен дроб и то спешна. 

Той имал късмета да се намери донор, но четири години след трансплантацията Джим продължил да има проблеми със здравето. Оплаквал се от хронична умора, от постоянни болки в корема и е решил да съди компанията, произвела капсулите зелен чай, които той приемал.   

Капсулите с екстракт от зелен чай са одобрени за прием в САЩ и в Европа, но те не се смятат за лекарствени препарати. Затова никога не са тестувани по отношение на безопасност и странични ефекти. 

“Абсолютно безопасно е човек да пие зелен чай в умерени количества”, казва професорът по медицина Херберт Бонковски, който от 20 години изследва заболяванията, предизвикани от зелен чай. - Опасност представляват концентрираните екстракти”.  

Предполага се, че едно от съединенията с антиоксидантни свойства, наречено епигалокахетин галат, което се съдържа в големи количества в зеления чай, е токсично за човека. Възприемчивостта към него зависи от много фактори, включително генетични особености и начин на приемане. Милиони хора по света приемат капсули зелен чай, без това да навреди на здравето им. В същото време обаче, са регистрирани 80 случая на увреден черен дроб именно с тази биодобавка. Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти стигнала до извода, че всяка доза, равна или превишаваща 800 милиграма епигалокахетин галат на ден, е опасна за здравето.

“Единственото, което могат да направят биодобавките, е да навредят на здравето ви!“, твърди д-р Алексей Бессмертный - алерголог имунолог. - За разлика от лекарствата, за тях няма регламент, в който да е определена дозировката, последствията и показанията за техния прием. Не мога да разбера, за мен е необяснимо, защо тези добавки биват наричани биологичноактивни. Регистрирайки нещо като биоактивна добавка, всеки можа да продава било то сушени билки, било то захаросан мед или каквото друго се сетите. Единственото, което могат да направят биодобавките, е да нанесат сериозна вреда на здравето ви, защото производителите добавят в тях някакви вещества и минерали, които в големи количества могат да бъдат опасни, почти до спиране на сърцето. За съжаление, голяма част от “лекарствата” по аптеките, всъщност са обикновени биодобавки. Хората са така устроени, че винаги търсят вълшебното хапче, което да ги излекува от всички болежки на света, затова и се доверяват на всевъзможни добавки.“  

Що се отнася до витамините, те са много важен елемент, продължава специалистът. Затова се наричат така: “необходими за живота”. И допълва, че те трябва да се приемат само в случай, когато е доказан техният дефицит в организма на човека. Това може да се случи при неправилно подбрана диета или при някои заболявания. Т.е., трябва да възникне състояние, което налага прием на витамини отвън. Що се отнася до децата, единственият витамин, който трябва да получават отвън до тригодишна възраст, това е витамин D, тъй като обикновено е недостатъчен в майчиното мляко или млечните смеси.

Сега е модерно да се използват добавки с витамин С при грип и простуда. Но, както се оказва, той не укрепва имунитета. Множество изследвания доказаха, че профилактичният прием на поливитамини не влияе на абсолютно нищо - нито на имунитета, нито на здравето. Витамините все пак са медикаменти, истински лекарства, въпреки че се продават без рецепта. Което означава, че за да бъдат правилно подбрани, ви е необходима консултация с лекар. Защото отделните препарати имат различен минерален състав. Възможно е точно на вас да не са ви необходими.