Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов се вбеси и пусна гневен пост в социалните мрежи. Той е по повод репортаж, в който се разказва за отказ на болница да приеме пациент с доказан положителен тест за коронавирус. Ето какво се закани министърът: 

"Изгледах няколко пъти материала на БНТ Как минава едно дежурство по време на COVID-19. Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило! 

Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19.

Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници".

Няма да стане!

След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на лечебното заведение.

За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК.
Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", завършва своя пост здравният министър Костадин Ангелов. 

Здравният министър загатна за нови мерки

Лекарите в Спешна помощ вече изнемогват, работят извънредно, за да помогнат на колегите си и така вече 8 месеца. 4-часовото търсене на болница за COVID пациент предизвика огромен отзвук в социалните мрежи. За пореден път спешните медици призоваха за повече отговорност и дисциплина в обществото. И казват, че колективната безотговорност ще я платим индивидуално.

Лекари на прага на изтощението - такава е ситуацията в Спешна помощ-София. Само вчера за едно 12-часово дежурство на 18 линейки е имало 418 повиквания. От тях половината за COVID адреси.

"За да се изпълнят тези адреси - 418 - една линейка трябва за един час да извърши 3 и половина или да го кажем общо 4 адреса.

Време, което не стига само за придвижване от точка А до точка Б, особено ако линейката трябва да мине през центъра на София", заяви Катя Сунгарска - говорител на Спешна помощ-София.

По думите й, всеки час остават по два адреса и те се натрупват.

"В края на смяната, на дневната смяна бяха оставени за изпълнение на нощната смяна 101 адреса само за COVID. След всеки COVID адрес линейката трябва да се прибере в спешна помощ, за да бъде дезинфекцирана, което само това отнема един час", казва още тя. 

С увеличаването на заразените и настанени в болница, все по-често линейки обикалят от болница в болница по 4 часа, за да настанят пациент с коронавирус. Причината:

"Проблемът е, че там, където има легла - те не са 15 или 10, или 8, те са едно или две и докато линейката транспортира от координационния център към болницата, това легло може да се запълни и се запълва и след това се налага да се отиде в следващата болница, която обаче следваща болница е на същия хал.", допълва Катя Сунгарска. 

Всеки четвърти от изследваните е заразен с коронавирус, посочва вирусологът професор Радка Аргирова. И допълва: за да излязат резултатите от PCR теста същия ден, се ангажира голям ресурс от хора, които работят до късно.

"Не всички лица трябва да им се прави PCR. Има и други тестове, например антигенния тест. Той показва положителен резултат точно тогава, когато има симптоматика и той може прекрасно да бъде използван например в случаите, при които болния влиза за операция в болница.", казва още вирусологът проф. Радка Аргирова.

От Спешна помощ в София вече имат бързи антигенни тестове и от няколко дни ги прилагат експериментално. Остават в очакване Световната здравна организация да припознае този тест за равностоен на PCR теста.

Атина под карантина! Гърция въведе нови мерки

Ситуацията с вируса в Пловдивско! Заразени са медици, учители и ученици