Здравните власти в Пловдив затвориха спешното отделение на частната болница, в която е работил един от двамата заразени с коронавирус в Пловдив. Предстои дезинфекция на отделението. 

В Инфекциозната клиника в града се лекува 39-годишнен пациент с COVID-19. Той е в добро общо състояние. Заразата е установена, след като се е върнал от Англия. В момента се изследват колегите на 52-годишния лекар с коронавирус. След като се почувствал зле, той се е изолирал за шест дни и е нямал контакт с пациенти.

В същото време БЧК-Пловдив започна набирането на доброволци за мобилните социални екипи, които да доставят храни и лекарства на самотните възрастни пенсионери, а Медицинският университет в града обяви, че студентите от 6 курс ще бъдат помощници на лекарите в битката със заразата.

 

 

"Двамата заразени с коронавирус от Пловдив са мъже. Единият е на 52 години, лекар е, като той сам се е изолирал и е излязъл в болничен. При него клиничната картина не е тежка. Пробата му е потвърдена.

На съпругата му е връчено предписание за карантина на семейството им. Предстои дезинфекция и спиране на спешното отделение на болницата, в която е работил - "Пълмед". Колегите му също ще бъдат изследвани, а пациентите сме ги проучили, така че тази тревога отпада. Той си е вкъщи.

Другият заразен пациент е на 39 години. На 10 март си е дошъл от Англия, а на 13 март е приет в Инфекциозна болница с температура, кашлица и други симптоми. На неговото семейство също са връчени предписания. Днес проучваме контактните и ще вземем мерки и спрямо тях".

Доктор Манчева допълни, че френско семейство е поставено под карантина и в Сопот.

Лекарите обясниха, че се прави всичко възможно да се уточнят конкретните параметри за новата лаборатория за коронавирус изследвания в Пловдив.

„Направихме количествено-стойностната сметка. Очакваме скоро в Пловдив да има лаборатория“, посочи областния управител Дани Каназирева.

Очаква се днес да пристигне камион със защитни облекла за всички медици и служители, които са на първа линия за борба с епидемията, допълни още тя.