Наши сънародници се върнали от Италия и тръгнали на зъболекар, без да предупредят, че пристигат от рискови дестинации с болни от коронавирус. Възмущението от липсата на отговорно гражданско поведение изрази д-р Тодор Кантарджиев по време на редовния брифинг на кризисния щаб.

"Културният човек спазва 14 дни своята карантина", напомни д-р Кантарджиев. Той даде пример за безотговорно поведение от наши сънародници, върнали се от пламналата с коронавирус Италия.

"Жени, върнали се от Италия, тръгват по зъболекар и забравят да кажат", възмути се епидемиологът, цитиран от Dariknews.bg.

"Те трябва да кажат: "Върнах се от Италия преди четири дена и от два дена имам температура, гърлобол, а не "я да ме прегледаш, забравих да ти кажа, че преди три дена се върнах от чужбина".

Той отново напомни на българите, които са били в контакт с болни от коронавирус или си пристигат от рискови кътчета на света, да не хукват по лекари и зъболекари, като поставят под риск останалите хора, а да се обаждат по телефона.

Капацитетът на Инфекциозната клиника във ВМА е изчерпан, закриват психиатричната клиника, за да отворят места за болни. Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас, стана ясно пък от думите на шефа на щаба - ген. Венцислав Мутафчийски.

Най-големият скок на заразени е в Италия - 580 са случаите там, а починалите над - над 100. В Иран се разраства епидемията с 3000 случая, а Германия и Франция отиват към 300. Беше регистриран и болен от коронавирус в Словения, даде статистиката шефът на ВМА.