Страдам от исхемична болест на сърцето. Лекарят, при когото съм диспансеризиран, ми препоръча да огранича консумирането на въглехидратни храни. За мазнините, разбирам - те съдържат холестерол. Но как хлябът или сладкишите могат да повлияят на сърцето?

Станимир Кръстев, гр. Сливен

Проста напитка за почистване на черния дроб от токсините у дома

Вашият лекар е прав: при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, трябва да се гарантира, че делът на въглехидратите в храната няма да надвишава нормата. Особено важно е да се контролира консумацията на рафинирани въглехидрати: захар, сладкиши, кифли, плодови сокове. Има поне две причини за това.

Първо, храните, богати на такива въглехидрати, са с високо съдържание на калории. Ако ядете много от тях, наднорменото тегло няма да ви се размине. За да снабди едно такова голямо тяло с кръв, сърцето е принудено да работи усилено, нуждае се от повече кислород, а в крайна сметка, при наличие на вече диагностицирана исхемична болест на сърцето и без това се наблюдава кислородно гладуване. В допълнение, при натрупването на всеки допълнителен килограм, черният дроб започва да произвежда 20 mg повече холестерол, така че коронарните артерии все повече и повече се засягат от атеросклерозата.

Сиренето подобрява кръвната захар

Второ, хората, страдащи от заболяване на коронарните артерии, често имат проблеми с абсорбцията на глюкоза, която се съдържа във въглехидратните продукти. Неотдавна беше проведено голямо проучване, по време на което експертите анализираха данни от пациенти с исхемична болест на сърцето от 25 страни. При 73% от мъжете и 81% от жените са установили наличие и на диабет или преддиабет. Ако тези състояния не се коригират, сърдечните проблеми ще се влошат, а заболявания на бъбреците, нервната система и зрението също могат да се развият. Затова на тези пациенти се препоръчва силно да намалят или напълно да елиминират от менюто си рафинираните въглехидрати.

Тези, които имат проблеми със сърцето, но без затлъстяване и нередности при обмяната на глюкоза, могат да консумират захар, бонбони и други подобни продукти, но в ограничени количества. 80-90% от въглехидратите трябва да се получават от зеленчуци, зърнени храни, зърнен хляб и само 10% от захар, печива и сладкиши. За един ден можете да ядете 300-500 грама въглехидрати, в зависимост от това колко се движите.

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!