Лягате си навреме, спите в тишина и спокойствие, никой не ви дрънчи на главата, нито ви свети с фенерче в очите, дори успявате да направите необходимите часове сън и все пак... все пак се събуждате изтощени, изцедени и въобще, с усещането, че сте копали цяла нощ!

Как е възможно това?

Наистина звучи невероятно, но да се събуждаме изморени след сън е напълно възможно и ето на какво може да се дължи този феномен, пише Нова.

Синдром на неспокойните крака

Ако се събуждате, увъртени в чаршафи и одеяла, или партньорът ви в леглото сутрин се оплаква, че цяла нощ сте се въртели и сте го бутали, значи е добре да посетите лекар и да разберете дали не страдате от Синдром на неспокойните крака или пък някакъв друг проблем, свързан с неспокойни крайници. Тези състояния могат сериозно да нарушат качеството на съня ви, при това без да усещате. Лекарят ви би следвало да провери и за някои по-сериозни неща, като нарушения в дейността на щитовидната жлеза, диабет и артрит. Препоръчително е да кажете на доктора какви лекарства пиете (или хранителни добавки), за да може да се направи преценка дали и те не влошават нещата. Старайте се да приемате повече храни, богати на витамин B и фолиева киселина – ако трябва, дори ги вземете като добавки, но след препоръка от лекар.

Бруксизъм.

Може пък да сте от тези хора, които нощем тракат със зъби, или ги стискат и търкат, без дори да знаят, че го правят. Питайте партньора си дали чува такива звуци от вас през нощта, а ако спите сами – изследвайте дали сутрин се събуждате с болки във врата и областта на устата. Идете на зъболекар – той най-точно ще ви каже дали страдате от бруксизъм и ще ви предложи мерки за справяне с проблема.

Киселини

Колкто и да е странно, това може да е причина да не си доспивате – болката от киселините може да събуди и най-големите поспаланковци. А най-коварното е, че може да страдате от тих рефлукс, който се отразява на съня ви без реално да ви буди! Вземете мерки, свързани с храните, които приемате – не яжте поне 2 часа преди лягане, не се нахвърляйте върху мазни и пикантни храни вечер иизбягвайте да приемате медикаменти като аспирин или някои видове болкоуспокояващи, които може да разстроят стомаха ви. Спете на лявата си страна – има данни, че това успокоява симптомите.

Посещения до тоалетната

С напредването на възрастта хормоналните промени карат пикочния ни мехур да става по-слаб и да ни буди по-често през нощта с позиви за уриниране. Нормално е, като станете три пъти за една нощ, на следващата сутрин да сте уморени – просто сънят ви е бил прекъснат три пъти! Опитайте да не пиете много течности или да приемате водниста храна поне 3 часа преди лягане. Намалете приема на кафе и чайове и стойте настрана от алкохола. Преди лягане идете до тоалетната и ако проблемът се влоши, посетете лекар.

Циркаден ритъм.

Ако всичко ви е наред и спите колкото часа трябва, но се събуждате грохнали, може пък циркадният ви ритъм да не е в синхрон. Циркадният ритъм ни позволява интуитивно да разпознаваме кога е време за сън – вечер, и кога за будуване – през деня. Лошите навици на лягане обаче, работата на смени – особено на дългосрочни нощни смени, използването на компютър и телефон в леглото, както и спането на включени лампи, могат да нарушат циркадния ви ритъм. Тъй като светлината е факторът, който показва на тялото ви, че е ден и следователно е редно да ставане, спането на включен телевизор или използването на ярка нощна лампа, както и честото поспиване през деня, може да изпрати грешни сигнали на тялото. Имайте предвид, че това може да стане дори и със съвсем слаба светлина – помислете върху това довечера, когато се приберете в спалнята си. За да влезете обратно в ритъм, просто елиминирайте всеки източник на светлина около вас и сутрин, когато се събудите, излезте на разходка.

Разбира се, причините за това да се събуждате изморени могат да са и други – чувство на глад през нощта, набези до хладилника, тревожност поради проблеми, както и... партньорът ви по легло – да, дори и това е важно за качеството на съня. Ако спите с враг в леглото си, тоест, живеете с човек, който ви напряга и се караниците са единственото ви взаимодействие, не очаквайте да се наспивате качествено до него.

И последно – ако наистина всичко ви е наред, и просто не разбирате защо се събуждате изтощени – ами, може би е редно да си вземете отпуск, да идете на спа или просто да си починете два-три дни, без да мислите за проблеми и тревоги по 24 часа в денонощието. Изяжте няколко парченца шоколад, изпийте един чай от лайка и си мислете за хубавите неща в живота!