Заразените с COVID-19 могат да предават инфекцията между един и три дни преди появата на симптомите.

Информацията се базира на проучване на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Изследването, което подчертава важността на социалното дистанциране в борбата срещу заразата, е базирано върху 243 случая на COVID-19, докладвани в Сингапур в периода между 23 януари и 16 март.

Проучването идентифицира седем „клъстера“, в които е вероятно пресимптоматично предаване.

В четири такива групи, в които датата на излагане е могла да бъде определена, пресимптоматичното предаване се е случило между един и три дни преди появата на симптоми при пациента-източник.

От случаите в Сингапур - 157 са придобити на местно ниво. Десет от тях вероятно са предадени преди симптомите да започнат да се проявяват.

Въз основа на резултатите авторите на доклада допускат, че може да не е достатъчно хората, проявяващи симптоми, да ограничат контактите си с цел да се контролира пандемията, пише бТВ.

Изследователите смятат също, че служителите в общественото здравеопазване, които извършват проследяване на контакти, трябва сериозно да обмислят включване на периода преди появата на симптомите, за да отчетат възможността за този вид предаване.

На този етап фокусът е върху тестването на хора, които вече са проявили симптоми.

Данните от доклада подкрепят съобщенията за индивидуални случаи в Китай, които сочат, че вирусът може да се разпространи преди симптомите да започнат да се появяват.