Бум на тежки инфаркти и инсулти отчитат от кардиологичната клиника на болница "Медика" в Русе. Според медиците пациентите се страхуват от заразяване с коронавирус и затова търсят помощ твърде късно. В същото време университетската болница е една от малкото в страната, която въведе система за дезинфекция на въздуха.

Отделението по кардиология е пълно и постоянно пристигат пациенти. "Има около 20 души с инфаркт, които още не сме изписали и приемаме средно по трима на ден", заяви кардиологът Панайот Панайотов, цитиран от "Нова телевизия".

Според лекарите тази ситуация е необичайна. "В момента хората се страхуват да ходят при личните си лекари, страхуват се да ходят при амбулаторни кардиолози. Те изчакват, докато нещата станат драматични, за да потърсят лекарска помощ. Идват 8-10-12 часа след първите симптоми", разказа Панайотов.

Затова специалистите съветват при първи симптоми на болка в гърдите и задух да се търси помощ. А за да гарантират безопасността на пациенти и медици в условия на пандемия, тази болница в Русе е една от малкото, която е въвела система за стерилизация и на въздуха. Тя унищожава бактерии, вируси, микроби, плесени и спори почти до 100 %.

"Вентилатор засмуква въздуха и го прекарва през семпертина с 4 лампи. Това намалява вероятността да бъде жив вируса", обясни управителят на клиниката Кирил Панайотов. Такива устройства са поставени във всички отделения и болнични коридори. А персоналът на болницата работи при висока степен на защита.