Когато става въпрос за раждане, колкото по-близо е то до термина, толкова по-добре. В сравнение с нормалните бременности знаем, че при преждевременно родените бебета имат по-висок риск от медицински проблеми скоро след раждането и по-ниски когнитивни способности по-късно в детството.

Имайки това предвид, се появяват някои лоши новини. Изследователи установиха, че екстремната жега кара бебетата да се "втурват" към изхода на бял свят по-рано, което води до средно 25 000 бебета на година само в САЩ, родени по-рано заради горещо време.

И като почти всичко останало на този свят, това ще се влоши с промените в климата.

"Има ясна необходимост от по-добро прогнозиране на въздействието на изменението на климата върху здравето на бебетата на световно ниво", обяснява екипът, провел проучването в свой документ.

"Установихме, че екстремната жега ускорява раждането с около 2 седмици на този етап", казват още учените.

Двамата изследователи - икономистите Алън Барека от Калифорнийския университет, Лос Анджелис и Джесамин Шаллер от Кеймбридж, използвали данните за раждаемостта и температурата в САЩ между 1969 и 1988 г., за да установят колко в повече бебета се раждат в горещите дни.

По този начин се анализират данните за ръст при ражданията в горещите дни и след това се проверява дали има последващо намаляване.

Те изчисляват, че в САЩ това довело до 25 000 преждевременно родени бебета годишно, създавайки обща загуба от над 150 000 гестационни дни.

Въпреки че няколко дни по-малко време за бременност не е проблем за всяко бебе, по-кратките срокове на бременност са свързани с по-лоши за бебетата здравословни и когнитивни показатели, а даването на най-доброто начало в живота означава, че вероятно трябва да се опитваме да прекараме бременността в малко по-хладна обстановка.

"В края на века (2080–2099 г.) смятаме, че ще има около 253 000 допълнителни загубени дни на бременност годишно в Съединените щати, което ще засегне близо 42 000 допълнителни раждания", пише още екипът.

Що се отнася до нашето бездействие по отношение на изменението на климата, изглежда, че трябва да обясним на следващото поколение още нещо.