Фелдшери и медицински сестри вече правят бързи тестове за COVID-19 и грип на ученици от Бургас. 

„Във всички училища ще има такива тестове. Нашите медицински специалисти са обучени да правят проби и да отчитат резултатите“, каза заместник-кметът по образованието Йорданка Ананиева, съобщи БТВ.

„Грижата за нашите деца наложи въвеждането на бързи тестове. Очакваме и грипните вълни. Затова по решение на Общинския щаб и на нашия кмет Димитър Николов бе разпоредено да се купят за всички училища бързи тестове, които ще се използват само, когато има симптоми“, добави тя. 

„Тестът е комбиниран. От едната страна е за COVID-19, а от другата – за грип. Избрахме го, тъй като предстои грипната вълна да дойде. Взема се носно-гърлен секрет с тампон. След това се поставя в колба, в която има специален разтвор, изцежда се и се поставя капкомер“, обясни Мария Динкова.

„След като течността се капне от секрета върху него, резултатът излиза за 7-8 минути. Ако тестът е положителен за коронавирус, детето се насочва към лаборатория, в която да се направи PCR-тест, който е на 100% верен“, добави тя.

„На деца, които имат болки в гърлото и в корема, повишена температура, ще бъде правен тест в присъствието на родител. Това ще става с негово съгласие“, каза пък фелдшерът от Математическата гимназия Дора Какълева.