Край! От новата година започвам нов живот! Никакво прекаляване с алкохола и храната! Никакво залежаване и мързелуване! Никакъв стрес и напрежение! Ще си гледам здравето... Нали все казваме, че то е най-важното?

Вероятно тези или подобни реплики си казвате всяка година и си обещавате разни неща – да спортувате повече, да започнете най-накрая здравословна диета, да отделяте повече време за любимите си хора и да се опитвате да намалите стреса в ежедневието си. Това са нещата, които обикновено са най-важни и същевременно най-трудно постижими.

За да подобрите здравето си през новата година е най-добре да започнете още на 1 януари, саветва Az-jenata.bg. С първия ден от новата година можете да направите някои промени, които ще допринесат за по-добро здраве.

Поканете семейството и приятелите си на здравословен обяд

След като сте прекалили с празничната вечеря за нова година вероятно сте съжалили и сте си казали „край“. Не се колебайте да започнете със здравословните навици още на 1 януари. Това ще ви даде психологически тласък към спазване на режим на хранене през цялата година, 

Опитайте нова тренировка

За да промените теглото, визията си и здравословното си състояние е важно да се движите повече и да спортувате. Ако досега не сте го правили, направете го още в първия почивен ден след посрещането на нова година. Ако пък сте спортували нещо, но не сте удовлетворени от този вид тренировки, посетете друг вид занимания. Не отлагайте, защото колкото по-дълго го оставяте във времето, толкова по-трудно ще ви е да изпълните новогодишното си обещание.

Атакувайте разпродажбите за нова екипировка

Дайте си малък, но ефективен стимул за повече движение през новата година, като се възползвате от намаленията по магазините. Използвайте почивния си ден за разходка в търсене на добри находки.

Определете си малка цел, която да постигнете още в същия ден

Първият ден на новата година е чудесен момент да започнете да изграждате малки навици, които обаче имат голямо значение за здравето ви. Започнете с малки цели, които да успявате да постигнете в същия ден или в кратък срок. Дългосрочните цели, които остават неизпълнени, сриват мотивацията ви и ви пречат да успеете.

Напишете списък с благодарности

Няма значение какво точно ще напишете в този списък. Може да благодарите на себе си, на съдбата, на семейството си, на приятели и колеги, изобщо всичко, което ви е помогнало да постигнете нещо или да се чувствате щастливи.

Променете обстановката

Един чудесен старт на новата година е промяната в дома ви. Здравословно е да прочиствате дома си от ненужни предмети, да размествате, да освежавате интериора. Това влияе много силно и то в положителна посока на емоционалното ви здраве, а оттам и на физическото.

Наспете се добре

Сънят е нещото, което в повечето случаи ни липсва истински. Безсънието и недостатъчният сън са предпоставка за влошаване на здравословното състояние. Ако има нещо, което ще подобри здравето ви, то определено сънят е едно от тези неща.