Към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева, като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева, предаде БНР.

От тях 50 млн. лева са от резерва на Здравната каса, които бяха отделени за цялостно увеличение на цените на клиничните пътеки. 30 милиона лева идват по Наредбата за труднодостъпните лечебни заведения и 6 милиона лева идват от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Така министърът коментира информацията, че средствата за работни заплати в размер от 50 млн. лева в министерско постановление са намалени на 6 милиона лева.

Ако беше отпусната цялата сума, по думите му, МЗ е щяло да надскочи лимита си за финансиране на дейности, като лечебни заведения в труднодостъпни райони, психиатрична помощ и туберкулозни отделения. И така да изпадне в ситуация на държавни вземания.

С тези средства – 86 млн. лева, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати, каза министърът.